Hlavní obsah

Video: Svědek popsal, jak Rusové zastrašují Ukrajince falešnými popravami

Svět bez obalu: Rusové zastrašují Ukrajince falešnými popravami, popsal svědek.Video: RFE/RL

 

Reklama

I když Kreml opakovaně tvrdí, že Rusko během své „speciální operace“ na Ukrajině nijak neútočí na civilisty, Ukrajinci popisují své vlastní zkušenosti. Rusové na okupovaných územích mučí, vraždí a také inscenují falešné popravy.

Článek

Jedním z těch, kdo zažil zinscenovanou popravu na vlastní kůži, byl Maksym z vesnice Nový Bykov. Reportérům Rádia Svobodná Evropa ukázal sklep, ve kterém byl spolu s další dvacítkou lidí zadržován po dobu dvou týdnů.

Ruští vojáci podle jeho slov své vězně bili a pravidelně vyslýchali. Jednoho dne však za nimi přišel voják i z jiného důvodu.

„Zavolal: ‚Vovku, pojď ven!‘“ líčí Maksym.

„Vovk je příjmení?“ ptá se reportér.

„Ano. Myslel jsem, že je to kvůli výslechu. Ale přišel a řekl: ‚Potřebuju zastřelit pár chlapů. Potřebuju nějaké mrtvoly.‘ Přistoupil k Ivaškovi, dal mu skleničku vodky a pak ho odvedl.“

Další na řadě byl právě Maxim. „Vyvedli mě ven, srazili na kolena a vystřelili na mě. Kulky mi ale prolétly jen těsně u hlavy. Pak mi řekli, abych se vrátil.“

Vesnice Nový Bykov byla Rusy obsazena hned na začátku války. Odehrály se tam nejen falešné popravy, ale i ty skutečné.

O své dva syny přišla paní Olha. „Právě se vraceli domů. Někde ve vesnici narazili na nějaké Rusy. Ti je nejdříve zmlátili a pak Oleha zastřelili a Ihora ubodali k smrti,“ říká s pláčem.

Ještě před tím, než Rusové vesnici opustili, zde podle místních zabili okolo dvaceti lidí. Na zahradách zanechali miny, vyloupili místní obchody a také poničili školu. Jeden z ruských vojáků napsal na zeď ve škole: „Co tady děláme?“ 

A buď on sám, nebo někdo jiný z jednotky na to odpověděl: „Nemám tušení.“

Válka na Ukrajině

Foto: Seznam Zprávy, Shutterstock.com

.

Podívejte se, jak pomoci Ukrajině. Reportéři Seznam Zpráv se už pošesté vydali na Ukrajinu, podívejte se na jejich očitá svědectví z válkou zmítané Ukrajiny. Seznam Zprávy v ukrajinštině (praktické informace, zprávy, příběhy) – Українські новини.

To nejdůležitější k dění na Ukrajině shrnujeme každý všední den v newsletteru Tečka. Přihlaste se k odběru.

Reklama

Doporučované