Hlavní obsah

Video: Tuna kokainu a jméno Putin. Novináři po stopách dávné záhady

Svět bez obalu: Tuna kokainu a jméno Putin. Novináři po stopách dávné záhady.Video: RFE/RL

 

Reklama

Novináři RFE/RL získali nová svědectví v příběhu ztracené tuny kokainu, kterou v roce 1993 zabavily v Petrohradě ruské bezpečnostní služby. A v němž se objevuje jméno tehdejšího šéfa vnějších vztahů petrohradské radnice Putina.

Článek

Nepříliš kvalitní video, které na začátku 90. let pořídily ruské bezpečnostní služby, zachytilo největší zadrženou dodávku kokainu v ruské historii. Ruské orgány tehdy zabavily více než tunu této nelegální drogy.

Na následné tiskové konferenci se velkým úspěchem represivních složek pochlubil Viktor Čerkesov. Tehdejší vysoký bezpečnostní důstojník také prohlásil, že droga nebude zničena, ale použita pro lékařské účely.

A pak se zabavený kokain náhle ztratil.

Noviny vedené Čerkesovovou manželkou sice napsaly, že byla droga převezena do tajného zdravotnického zařízení, ale novinář, který se pod článek podepsal, sám přiznal, že měl na místě zavázané oči a kokain vůbec neviděl.

Viktor Čerkesov měl tehdy velmi blízko k Vladimiru Putinovi. Ten v té době stál v čele petrohradského výboru pro vnější vztahy. Oba společně sloužili v KGB, a když se Putin v roce 1998 stal šéfem její nástupnické organizace FSB, jmenoval Čerkesova svým zástupcem.

Záhada zmizelého kokainu se od té doby stala předmětem několika novinářských pátrání a mnoha spekulací.

Například během britského vyšetřování smrti bývalého důstojníka FSB Alexandra Litviněnka, který byl v roce 2006 v Londýně otráven poloniem, se objevila informace o tom, že Litviněnko měl důkazy, že se na podivném zmizení kokainu podílel i Vladimir Putin. To se ale nikdy neprokázalo.

Reportéři Rádia Svobodná Evropa však nyní narazili na nové informace ohledně této kauzy.

„Jak víte, tak v letech 1991–92 mělo Rusko velký problém s korupcí. V té době bylo velmi snadné kohokoliv uplatit – třeba i celníky,“ svěřil se RFE/RL Šemtov Michtavi, který byl za spoluúčast na pašování zásilky kokainu odsouzen na šest let ve vězení.

Byl členem izraelského drogového gangu a napsal o tom dokonce i knihu. Reportérům Rádia Svobodná Evropa nyní poskytl exkluzivní rozhovor v malém městečku nedaleko Tel Avivu.

„Přijel jsem do Holandska a tam si mě vyhlédl jeden můj kamarád. Požádal mě, abych uzavřel dohodu o odeslání kontejneru s kokainem z Kolumbie do Ruska. Měl jsem za to dostat něco kolem čtyř nebo pěti milionů dolarů,“ vypráví Michtavi, který měl údajně na starosti dokumenty ohledně dodávky.

Drogy byly ukryty v konzervách s hovězím masem, které si měl objednat sám tehdejší petrohradský starosta Anatolij Sobčak. Nikdy se však neprokázalo, že by starosta nebo jeho tehdejší zástupce Vladimir Putin věděli, co v zásilce skutečně je.

Michtavi je přesvědčen, že minimálně Sobčak to musel vědět. „Nemám o tom důkazy, ale Sobčak to podle mě věděl. Měl za to dostat i nějaké peníze. Nemůžu vám to říct s naprostou jistotou, ovšem můžete se podívat na adresu, kam měla být zásilka kokainu doručena: oddělení kanceláře petrohradského starosty.“

„To byla oficiální adresa uvedená na dokladech, kam měl kontejner dorazit?“ ptá se reportér RFE/RL.

„Samozřejmě. Pokud budete mít možnost se na policii v Petrohradě podívat do spisu, tak tam objevíte tuto doručovací adresu,“ tvrdí bývalý drogový pašerák. Doposud nezveřejněné spisy izraelské policie zmiňují i dalšího podezřelého – Oscara Donata, významného petrohradského podnikatele, který byl kvůli dodávce kokainu nejprve zatčen, ale později byl propuštěn pro nedostatek důkazů. 

Kokain měl být doručen do Donatova soukromého celního terminálu, který byl zaregistrován petrohradským oddělením vnějších věcí krátce poté, co se právě Putin stal jeho šéfem. Ve spise se také objevuje jméno petrohradského řidiče Vasilija Didenka, kterého si najal jeden z Michtaviho kompliců.

Reportům se muže podařilo vypátrat. Odmítl natáčení, ale mimo kameru novinářům uvedl, že za Donatovem jezdilo do hotelu mnoho lidí s kufry napěchovanými penězi a navštěvoval ho i sám Sobčak. „V té době byl každý na prodej. V Donatově ochrance byli dokonce i policisté,“ dodal Diděnko. Donat veřejně prohlásil, že během setkání se Sobčakem projednával jen obchodní projekty.

Oba muži mezitím zemřeli, ale ten, který byl tehdy v pozadí – Vladimir Putin – se nakonec dostal až na vrchol a během svého prvního prezidentského funkčního období jmenoval tehdejšího hlavního vyšetřovatele kokainové kauzy – Viktora Čerkesova – nejvyšším šéfem pro boj s narkotiky. 

Další podrobnosti v úvodním videu.

Reklama

Doporučované