Hlavní obsah

Video: Učitelé v Íránu se bouří, parlament je obelhal

Svět bez obalu: Íránští učitelé protestují proti nízkým platům.Video: RFE/RL

 

Reklama

V půlce ledna proběhly v Íránu celostátní učitelské protesty. Pedagogové, kteří požadují lepší platy, je nazvali „Síla pera“. Amatérská videa demonstrace doložila ve více než 50 městech.

Článek

Pedagogové v Íránu už mají dost planých slibů. Loni vstoupili kvůli nízkým mzdám do stávky, která přiměla íránský parlament schválit zákon o zvýšení učitelských platů.

Jenže k jejich reálnému navýšení vůbec nedošlo.

„Slyšeli jsme mnoho slibů, ale spravedlnosti jsme se nedočkali. Parlament je neschopný! Styďte se!“ je slyšet na jednom z amatérských videí, které dokládají učitelské demonstrace ve více než 50 městech.

„Jsem učitel a mým posláním je probudit sílu pera, aby mohla být odhalena pravda. Realizujte plán odměňování bez jakýchkoli triků,“ žádá na jiném protestu další pedagog.

Otevřeně demonstrovat proti vládě je v Íránu riskantní. Při dřívějších protestech bylo zadrženo několik učitelů, kterým teď hrozí propuštění z práce.

I při aktuálních demonstracích policie zasahovala. Například ve středoíránském Isfahánu protest rozehnala. „Policie všechny lidi zastavila. Zadrželi několik z nás, protože jsme se dožadovali svých práv,“ popisuje situaci ve videu jedna z učitelek. Protesty v Íránu vypukly v okamžiku, kdy v zemi prudce roste inflace a kdy se Írán potýká s důsledky amerických sankcí. Učitelé jsou ale přesvědčeni, že by ani tato situace neměla vést k ohrožení vzdělávání.

Více v úvodním videu. Další reportáže z produkce RFE/RL najdete zde.

Reklama

Doporučované