Hlavní obsah

Video: V Kyjevě začali přejmenovávat ulice na počest padlých vojáků

Svět bez obalu Milana Šímy: Vydejte se do ulic Kyjeva, které nesou jména padlých vojákůVideo: RFE/RL

 

Reklama

Reportérka televize Current Time Julia Žukovová zmapovala v hlavním městě ulice, jež jsou přejmenované po padlých ukrajinských vojácích.

Článek

Radní hlavního ukrajinského města začali přejmenovávat ulice po padlých ukrajinských vojácích.

„Dříve byla ulice pojmenována na počest sovětského vojevůdce Viktora Žoludeva. Nyní se název změnil a jmenuje se po Oleksandru Machovovi, zesnulém ukrajinském vojákovi,“ ukazuje v úvodním videu Julia Žukovová, reportérka televize Current Time.

Machov byl ukrajinský novinář, který bezprostředně po ruské invazi vstoupil do armády. Jeho jednotka byla vyslaná do Izjumu. Novinář natáčel a šířil do světa informace, co se na Ukrajině děje. Na dobových záběrech například ukazuje silnici z Izjumu do Slavjansku, na které armáda čekala na ruské protivníky.

Oleksandr Machov zahynul 4. května během ruského ostřelování. O měsíc dříve ještě stihl požádat svou přítelkyni Anastasii Blyščykovou o ruku. „Snubní prsten pro tebe teď bohužel nemám, ale mám kroužek z granátu. Chci, aby ses stala mou ženou. Vezmi si mě, prosím,“ žádá na dalším archivním videu svou snoubenku.

Svatbu už nestihli. „Byl tak nadšený ze života. Myslím, že měl pocit, že nebude žít dlouho. Proto spěchal a žil naplno,“ říká Anastasia Blyščyková. „Tak to je, už ho nemůžu obejmout. Ale to, co teď můžu udělat, je mluvit o něm, aby vzpomínka na něho nezmizela. Proto má v Kyjevě i ulici.“

Mohlo by vás zajímat

Ukrajinky, které ztratily své partnery v boji proti ruským okupantům, vytvořily na facebooku skupinu a nabízejí si vzájemnou podporu a pomoc.

Svůj název změnila i ulice Volgogradská. „Nyní byla přejmenována po Romanu Ratušném. A je na ní dokonce QR kód, který vysvětluje, kdo to byl,“ ukazuje novinářka Julia Žukovová.

Roman Ratušnyj se už od mládí snažil bojovat za svobodnou Ukrajinu. Když mu bylo 16 let, připojil se k akcím na podporu demokracie, kterým se začalo říkat Euromajdan. Významně se pak podílel i na občanském životě, především v Kyjevě.

Ratušnyj padl během bojové mise loni v červnu. Bylo mu 24 let.

„Člověk se tu může procházet. Najednou vám ale vyhrknou slzy jen proto, že si uvědomíte, že tohle je Romanova ulice a vy s tím nemůžete nic udělat,“ říká Romanova matka Svitlana Povaljajevová.

Věří, že její syn mohl pomoct Ukrajinu změnit. „Roman je víc než jen můj syn. Je víc než jen moje dítě. Není to jenom hodný kluk. Je to člověk, který mohl pro Ukrajinu a pro Kyjev udělat mnohem víc. Velké věci,“ myslí si Svitlana Povaljajevová.

Příběh odvahy

Ruští vojáci na místě zastřelili neozbrojeného ukrajinského válečného vězně poté, co zvolal slova „Sláva Ukrajině“. A ještě si popravu natočili. K padlému bojovníkovi se přihlásilo vícero rodin, úřady opravily původní identifikaci.

Jiná kyjevská ulice ponese jméno Andrije Verchohljada. Proslavil se jako jeden z mladých důstojníků ukrajinské armády. Zahynul na východě Ukrajiny.

„Když začnu plakat, tak mě naše dcera Julia utěšuje. To mi moc pomáhá. Ona je pro mě sluníčkem v téhle temnotě,“ říká Maryna, vdova po Verchohljadovi.

Andrijův prapor odrazil na předměstí Kyjeva jeden z ruských útoků. Po úspěšné obraně hlavního města byl následně nasazen v Donbasu.

„Vzpomínky jsou radostné. Bylo to nejlepší období mého života. Ale když se mluví o budoucnosti, o tom, jak jsme plánovali zestárnout, začnu hned brečet,“ říká se smutkem Maryna Verchohljadová.

Její muž posmrtně obdržel titul Hrdina Ukrajiny a po petici obyvatel Kyjeva po něm byla pojmenována i ulice v centru hlavního města.

Reklama

Doporučované