Hlavní obsah

Video: Vaše srdce osleplo. Ruští umělci protestují proti válce

Svět bez obalu: Aktivistka v bílých šatech se na znamení protestu polila červenou barvou na schodišti městského sněmu v Petrohradu. Video: RFE/RL

 

Reklama

Ruská umělkyně Jevgenija Isajevová na protest proti válce na Ukrajině uspořádala v centru Petrohradu protestní happening. Důvody svého protestu vysvětlila na látce, která ležela na zemi u jejích nohou.

Článek

Aktivistka v bílých šatech se na znamení protestu polila červenou barvou na schodišti městského sněmu v Petrohradu.

„Srdce se zalévá krví,“ skandovala dívka během demonstrace, než ji zadrželi policisté.

Podle serveru Mediazona měla pod nohami plakát s vysvětlujícím nápisem „Cítím, že je neužitečné vyzývat vás k rozumu, a tak se obracím na vaše srdce. Každý den umírají na Ukrajině ženy a děti. Každý den umírají na Ukrajině staří lidé. Pokud si pro něco takového najdete záminku, tak vaše srdce osleplo.“

V Petrohradě se nyní objevil nový druh protiválečného protestu, který zatím místní úřady nezastavily. Protestující vyrábějí maličké figurky z plastelíny, papíru, drátu a dalších kreativních materiálů, které rozmísťují po městě, napsal zpravodajský server The Moscow Times.

Většina z těchto minidemonstrantů drží nápisy proti válce na Ukrajině. Postavičku pak tvůrci, kteří zůstávají v anonymitě, položí na nějaké místo ve městě a pořídí fotografii. Tu pak vloží na účet na Instagramu nazvaný „malenkij piket“ – malý protest. Po Petrohradu se tyto postavičky začaly objevovat i v dalších ruských městech, dodal The Moscow Times.

Válka na Ukrajině

Foto: Seznam Zprávy, Shutterstock.com

.

Podívejte se, jak pomoci Ukrajině. Reportéři Seznam Zpráv se už pošesté vydali na Ukrajinu, podívejte se na jejich očitá svědectví z válkou zmítané Ukrajiny. Seznam Zprávy v ukrajinštině (praktické informace, zprávy, příběhy) – Українські новини.

To nejdůležitější k dění na Ukrajině shrnujeme každý všední den v newsletteru Tečka. Přihlaste se k odběru.

Reklama

Doporučované