Hlavní obsah

Video: „Vzor pro mého syna.“ Ruští bratři padli při obraně Ukrajiny

Svět bez obalu: Pohřeb dvou bratrů původem z Ruska, kteří padli při obraně Ukrajiny.Video: RFE/RL

 

Reklama

Roman a Leonid Butusinovi zemřeli při obraně Ukrajiny. Oba ale vyrůstali v Rusku, ve Vladivostoku. Na pohřeb jim přišly tisíce lidí.

Článek

„Viděli jsme bezpráví, které bylo Ukrajině způsobeno zemí, v níž jsme žili. Uvědomili jsme si, že už tam nemůžeme dál zůstat a platit daně na podporu tamního režimu. Přijeli jsme na Ukrajinu v srpnu 2014,“ říká v reportáži jejich otec Oleg Butusin.

Pohřbu obou bratrů v Kaluši na západě Ukrajiny se zúčastnily tisíce lidí, včetně mnoha jejich kamarádů z ukrajinské armády. Romanu Butusinovi bylo 24 let a Leonidovi jen 21. „Na pár minut jsem odešel, a když jsem se vrátil, všude kolem nás se střílelo a vybuchovaly granáty. Zemřeli v boji, bránili Ukrajinu se zbraní v ruce jako opravdoví hrdinové,“ říká spolubojovník Artem. „Řeknu to jednoduše: mám syna ještě o něco mladšího než jsou ti dva a říkám mu, že tihle kluci a jejich rodina by mu měli být příkladem,“ říká další z přítomných vojáků. Otec obou bratrů také slouží v ukrajinské armádě. Podle svých slov se chce brzy vrátit na frontovou linii a pokračovat v boji proti ruským agresorům.

„Když zemřeli, byli spolu. Leželi vedle sebe,“ říká Oleg Butusin.

„Jak jste se o tom dozvěděl?“, ptá se reportérka. „Sám jsem je našel. Šel jsem do té vesnice a našel je,“ odpovídá otec.

Přestože oba bratři nepochází z Ukrajiny, přišli jim místní vzdát hold a vyprovodit své hrdiny.

„Nezáleží na tom, že se narodili v Rusku. Bojovali za Ukrajinu. Byli to skuteční Ukrajinci,“ říkali lidé na pohřbu.

Válka na Ukrajině

Foto: Seznam Zprávy, Shutterstock.com

.

Podívejte se, jak pomoci Ukrajině. Reportéři Seznam Zpráv se už pošesté vydali na Ukrajinu, podívejte se na jejich očitá svědectví z válkou zmítané Ukrajiny. Seznam Zprávy v ukrajinštině (praktické informace, zprávy, příběhy) – Українські новини.

To nejdůležitější k dění na Ukrajině shrnujeme každý všední den v newsletteru Tečka. Přihlaste se k odběru.

Reklama

Doporučované