Hlavní obsah

Video z Afghánistánu: Pod vládou Tálibánu se hroutí ekonomika i úřady

Svět bez obalu: V Afghánistánu se pod vládou Tálibánu hroutí nejen ekonomika, ale i úřady.Video: RFE/RL

 

Reklama

Stovky Afghánců stojí ve frontách před úřady, aby si vyřídily například cestovní doklady. Získat pas je však nyní mnohem složitější. Ústřední orgány povolují odeslat pouze 80 žádostí denně.

Článek

Úvodní video pochází z provincie Chóst, kde lidé čekají před úřadem mnoho dní, aby si mohli vyřídit cestovní doklady. „Chodíme sem každý den a stále jsme se ještě nedostali na řadu,“ zlobí se jeden z žadatelů v reportáži RFE/RL. „Úředníci přijímají jen 80 žádostí denně. Ale z každého okresu sem přijde každý den v průměru až 200 lidí.“ Úředníci tvrdí, že získání biometrických údajů, jakými jsou otisky prstů nebo sken očí, trvá dlouho. Na některých úřadech v zemi byl nával zájemců tak velký, že se jim zařízení na biometrické údaje porouchalo.

„Administrativní práce je velmi pomalá a je tu jen několik zařízení na získání takovýchto údajů,“ stěžuje si další žadatel o pas v provincii Chóst.

Pasy jsou přitom nezbytností; většina čekajících pracuje v zahraničí v zemích Perského zálivu, jako je Saúdská Arábie nebo Spojené arabské emiráty. „V Afghánistánu není žádná práce. V naší zemi nejsou žádné pracovní příležitosti. Musíme si vydělávat v zahraničí,“ vysvětluje další muž v dlouhé frontě žadatelů.

Ekonomické podmínky se v Afghánistánu pod vládou Tálibánu radikálně zhoršily, takže zájemců o práci v zahraničí výrazně přibylo. Teď se kromě ekonomického kolapsu musí postavit i kolapsu na úřadech.

Vidina na zlepšení je přitom v nedohlednu. „Není možné zpracovat tisíc pasů za den. Ústřední orgány nám povolují odeslat pouze 80 žádostí denně,“ tvrdí ředitel pasového úřadu v Chóstu Mohammad Zahíd.

Více v úvodním videu. Další reportáže z produkce RFE/RL najdete zde.

Reklama

Doporučované