Hlavní obsah

Video z bojiště ukazuje, že počasí už maří dělostřelcům plány

Svět bez obalu Milana Šímy: Špatné počasí a všudypřítomné bahno na Ukrajině způsobuje jednotkám těžkého dělostřelectva na obou stranách vážné problémy. Video: RFE/RL

 

Reklama

Bojové akce na Ukrajině brzdí obávané bahno. To činí terén těžko průjezdným pro těžkou vojenskou techniku a pro vozidla obecně. Na frontové linii natáčel štáb Rádia Svobodná Evropa.

Článek

Na frontové linie na východě země vydatně prší a tamní půda se mění v mohutnou vrstvu měkkého a hlubokého bahna. Místní mu říkají rasputica. Oběma válčícím stranám komplikuje přesuny i zásobování. A zvlášť vážné komplikace představuje pro dělostřelecké jednotky, které se jen obtížně přesouvají z místa na místo.

„Na frontové linii jsou teď cesty sjízdné jen pro těžké nákladní vozy, i když i ty tu mohou uváznout. Použitelná jsou pouze vozidla na pásových podvozcích,“ popisuje v úvodním videu situaci z korby vojenského vozu reportér RFE/RL Roman Pahulyč.

Co je rasputica

  • Rasputica označuje jev vyskytující se pravidelně dvakrát do roka, kdy lze po nezpevněných cestách v Rusku, Bělorusku a na Ukrajině projít jen s velkými obtížemi. Je to období, kdy se celá rovinatá země těchto oblastí změní na blátivou a bažinatou, cesty nevyjímaje. Pojem se vztahuje na „jarní rasputicu“ i „podzimní rasputicu“ a na podmínky cest v tomto období.
  • Rasputica bývá na jaře silnější kvůli tajícímu sněhu, obvykle se opakuje na podzim v důsledku velkého množství srážek.
  • Období rasputici je známé především jako výhoda pro obránce během války. Ruské straně – ve chvíli, kdy byla v obranné pozici – opakovaně pomohlo zvrátit průběh války ve svůj prospěch.
Foto: wikimedia, Bundesarchiv

Rasputica v praxi. Německý povoz zapadl do bláta. Snímek je z března nebo dubna 1942.

Všudypřítomné bahno a špatné počasí komplikuje i zásobování a není možné využívat drony pro zaměřování nepřítele.

„Dnes jsme ještě nestříleli. Je špatné počasí; je vlhko a zima. Ale jinak je to jde,“ říká ukrajinský voják samohybné houfnice.

Přestože nepřízeň počasí nedovoluje přesné ostřelovaní pozic nepřítele, je posádka houfnice připravena na bojovou činnost.

„Pokud nepřítel podnikne nějakou akci během deště, tak my také. Naše činnost teď záleží hodně na nepříteli. Dostřel běžného vysoce explozivního granátu je 17 kilometrů. U projektilu s raketovou podporou je to až 21 kilometrů,“ vysvětluje Andrij, další člen posádky stroje.

Nejnovější zprávy z bojiště

Na ukrajinské frontě s jednou výjimkou pokračoval boj pouze v místech, kde už delší dobu běží větší operace. Už je začíná komplikovat ukrajinské bahno.

Během natáčení přijde rozkaz k palbě. Po výstřelu se musí houfnice rychle přesunout, aby unikla případné odvetě. „Protiútok nepřítele nadále probíhá. Mají v této oblasti více dělostřelectva než my,“ podotýká člen jednotky.

Místo cíleného ostřelování používají v tomto období dělostřelci plošné zásahy na dané cíle.

„Když prší, není možné používat k dělostřeleckému pozorování drony. Dělostřelci tedy střílí na předem naplánované cíle. Po střelbě se pak přesunou na jinou pozici,“ popisuje změnu taktiky novinář.

Ukrajinské těžké dělostřelectvo zaznamenalo v minulých měsících během ukrajinské ofenzívy velké úspěchy, ale současné podzimní počasí způsobuje jednotkám velké problémy – ať už během přesunů, se zaměřováním pozic nepřítele, nebo s maskováním svých stanovišť.

„Maskujeme se. V létě to bylo ale lepší, když větve stromů kryly vozidla. Teď už to tak dobré není: Listí zmizí po dvou výstřelech. Musíme ořezávat další větve pro zakrytí,“ říká řidič vozidla.

Válka na Ukrajině

Rusko 24. února napadlo Ukrajinu pod záminkou „speciální vojenské operace“, jak celou invazi nazval prezident Putin. Vojenské boje stále trvají. Rusko jde vstříc svým cílům a Ukrajina se odmítá vzdát. Aktuální informace o situaci na Ukrajině sledujte zde.

Reklama

Doporučované