Hlavní obsah

Video z Charkova, kde do obytné čtvrti Rusové nasypali miny

Svět bez obalu: Ukrajinští pyrotechnici odstraňují miny v obytných čtvrtích Charkova. Video: RFE/RL

 

Reklama

Ruské jednotky rozmístily v jedné charkovské čtvrti desítky protitankových min. Miny Rusové shazují na určená místa z vrtulníků nebo je vystřelují z raketometů v hlavicích pro kazetovou munici. 

Článek

„V jednu hodinu ráno se ozvaly čtyři výbuchy, probudili jsme se, ale pak už byl klid. Dostali jsme pak textovou zprávu s varováním, abychom nevycházeli ven. Já jsem si zašel před dům jen zakouřit,“ říká v reportáži jeden z místních obyvatel. „Asi 5 metrů od mého okna leží na zemi dlouhý válec. Není poškozený. Poblíž je i několik zničených, ze kterých trčí červené kolíky. Zavolali jsme o pomoc a oni nám řekli: ‚Specialisté na výbušniny jsou už na cestě.‘ Přijeli a teď ty miny odstraňují. A tak jsme se vrátili domů,“ říká Nadja Kaniščevová. Pyrotechnici místní obyvatele varovali, že by sebemenší dotek mohl miny odpálit.

Jedna mina dokonce vybuchla přímo během natáčení reportáže. „Přemýšleli jsme, jak jednu minu odstranit, a ona právě vybuchla,“ potvrdil pyrotechnik. „Ta druhá je tam ale pořád.“

Podle analytiků použití min naznačuje, že Rusko nehodlá v nejbližší době zaútočit na danou oblast. Místním má způsobit co největší ztráty.

„Tento typ min vypadá jako předmět ve tvaru trojúhelníku v plastových nádobách dlouhých asi 35 centimetrů. Na druhé straně je kulatá hliníková deska. V žádném případě se jí nesmíte dotknout. Tyto výbušniny se samy odpálí do 40 hodin,“ uvedl pro RFE/RL vedoucí zásahové jednotky Ihor Ovčaruk.

Válka na Ukrajině

Foto: Seznam Zprávy, Shutterstock.com

.

Podívejte se, jak pomoci Ukrajině. Reportéři Seznam Zpráv se už pošesté vydali na Ukrajinu, podívejte se na jejich očitá svědectví z válkou zmítané Ukrajiny. Seznam Zprávy v ukrajinštině (praktické informace, zprávy, příběhy) – Українські новини.

To nejdůležitější k dění na Ukrajině shrnujeme každý všední den v newsletteru Tečka. Přihlaste se k odběru.

Reklama

Doporučované