Hlavní obsah

Video z cvičení: Ukrajina se připravuje i na běloruský vpád

Svět bez obalu Milana Šímy: Ukrajinská armáda se připravuje i na případný útok z Běloruska. Na hranicích staví kontrolní stanoviště. Video: RFE/RL

 

Reklama

Ukrajinské jednotky se připravují na možný útok ze strany Běloruska. Na severních hranicích probíhá společné cvičení ukrajinské armády, národní gardy a pohraniční služby.

Článek

Cvičení začalo téměř okamžitě poté, co Ukrajina oblasti u běloruských hranic osvobodila od ruských okupantů. V posledních týdnech se ale přípravy ještě zintenzivnily. „Podél své státní hranice udržuje Bělorusko až sedm taktických praporů. Už téměř půl roku probíhají na jeho území cvičení, kterých se účastní jak jeho ozbrojené síly, tak i další skupiny z bezpečnostního sektoru. Kromě toho se v Bělorusku upravuje infrastruktura včetně železničního spojení a sítě letišť tak, aby byla schopna přijmout nové jednotky – pravděpodobně z ruských ozbrojených sil,“ říká reportérům Rádia Svobodná Evropa / Rádia Svoboda (RFE/RL) generálporučík Serhij Najev.

Rusko a Bělorusko se mezitím dohodly na rozvinutí společného regionálního uskupení vojsk, oznámil běloruský vůdce Alexandr Lukašenko na pondělní poradě o bezpečnosti země. Podle státní agentury Belta obvinil Severoatlantickou alianci, že zvažuje agresi proti Bělorusku, a to včetně jaderného úderu. Z chystaného útoku obvinil i Ukrajinu (podrobněji zde).

Svaz Ruska a Běloruska

Smlouvu o Svazovém státu podepsaly Běloruská republika a Ruská federace dne 8. prosince 1999. V jejím rámci si stanovily řadu důležitých směrů, z nichž jedním je třeba vytvoření společného hospodářského prostoru. Partnerství je podle webu běloruského prezidenta postaveno na principech suverenity a územní celistvosti států nebo odpovědného plnění mezinárodních závazků oběma stranami.

Ozbrojené složky Ukrajiny proto na bělorusko-ukrajinské hranici staví různá kontrolní stanoviště, která mají zabránit pronikání cizích jednotek na území Ukrajiny. „Útvary státní pohraniční služby posílené o jednotky národní gardy provádějí obranné operace s úkolem zabránit nepříteli v proniknutí na naše území. Proto zde bude rozmístěno i mobilní kontrolní stanoviště. Podobná kontrolní stanoviště se používají v celé zóně bojů,“ vysvětluje plukovník Kyrylo Sachnjuk z ukrajinské národní gardy.

Zbudovaná stanoviště mají zdržet počáteční postup okupačních jednotek, než na místo dorazí posily.

„V případě útoku na tyto body postupujeme vpřed a střetneme se s protivníkem. V blízkosti je hranice, takže tento kontrolní bod byl posílen,“ říká jeden z vojáků, který se účastní cvičení, během něhož ukrajinské jednotky nacvičují svou reakci během prvních hodin po útoku nepřítele.

Reportéři RFE/RL měli možnost se zúčastnit jednoho z mnoha cvičení, kde ukrajinské jednotky cvičily zastavení nepřítelova proniknutí hlouběji na území Ukrajiny.

„V tomto scénáři se nepřítel pokoušel postupovat se svými jednotkami. Posílili jsme proto naše pozice počínaje hranicí a také do hloubky naší obrany,“ vysvětluje generálporučík Najev novinářům. „Jedná se o BMP-1P,“ ukazuje na bojové obrněné vozidlo jeho velitel. „Je spolehlivé ve spolehlivých rukou. Můžeme zahájit palbu přímo, nebo se sklopnou trajektorií. Jako velitel obrněné skupiny mám za úkol zastavit průjezd nepřátelských vozidel,“ popisuje velitel vozu svojí úlohu v rámci cvičení.

Ukrajina se probudila do rána plného bomb

Začátkem října běloruský prezident Alexandr Lukašenko obvinil ukrajinské vojáky z provokací.  „Nemyslím si ale, že nás běloruské ozbrojené síly napadnou. Obvykle sledují naše pozice a my sledujeme jejich. Ale protože v této válce Bělorusko Rusku pomáhá, jsme připraveni na všechny možnosti, které by mohly nastat,“ říká velitel jednotky Viktor Nikoljuk ze severní operační skupiny.

Bělorusko už umožnilo Rusku použít své území k útoku na Ukrajinu, ale stále není stoprocentně jisté, zda se běloruská armáda k ruské invazi nakonec připojí. Ukrajinská rozvědka tvrdí, že Lukašenko v poslední době čelí tlaku Vladimira Putina, aby Bělorusko přímo vstoupilo do války. Podrobnosti jsme psali zde.

Reklama

Doporučované