Hlavní obsah

Video z frontové obce, na niž prší rakety: „Dědo, pojďme do sklepa!“

Svět bez obalu Milana Šímy: „Je to horda, která sem přijela všechno zničit,“ říkají o okupantech obyvatelé frontové ukrajinské vesnice Orichiv.Video: RFE/RL

 

Reklama

V Orichivu v Záporožské oblasti na Ukrajině zůstal jen zlomek předválečného obyvatelstva. Město se nachází v blízkosti frontové linie a je denně ostřelováno ruskými jednotkami.

Článek

„To byly rakety Grad. Dopadly nedaleko,“ komentuje dunění jeden z vojáků, který právě přivezl do města Orichiv, které leží poblíž frontové linie, humanitární pomoc.

V Orichivu žilo před válkou více než 14 tisíc osob. Zhruba před měsícem už jen asi 2,5 tisíce.

„Deset měsíců tu lidé nemají elektřinu, plyn ani vodu. Všechno je zničené, neexistuje tu žádná infrastruktura. Lidé tu opravdu bojují o přežití. Většinou žijí ve sklepích. Spí tam,“ popisuje ukrajinský voják v reportáži Rádia Svobodná Evropa.

Kamna jsou jediným zdrojem tepla, který tu lidé mají, a to nejen v tomto městě. „Takže se je snažíme lidem dovézt. A i další věci. Dodáváme jim trubky a všechno, co potřebují, aby to tu fungovalo. Proto mohou lidé večer přijít do svých sklepů a vyspat se,“ říká ukrajinský voják, který se představil jako Maksym.

Jeden z místních obyvatel pak reportérům RFE/RL ukázal, jak jeho rodina nocuje.

„Tady ve sklepě spíme všichni, dva lidé na jedné straně. Takhle přežíváme. Šest lidí. Mám vnučku. Když začne ostřelování, křičí: ‚Dědo, pojďme do sklepa.‘ Včera nás Rusové ostřelovali v jednu, ve tři a ve čtyři hodiny ráno. Tady ve sklepě se všechno třáslo,“ líčí muž.

Aktuální vývoj bojů

Ukrajina uskutečnila v poslední době několik úderů západními raketovými systémy, které si vyžádaly stovky mrtvých a raněných mezi ruskými vojáky. Tempo ztrát si zřejmě vyžádá další „adaptaci“ ze strany Moskvy.

Jedna z raket zasáhla příjezdovou cestu k domu: „Nevím, co to bylo za raketu. Nějaká raketa. Udělala díry do stěn domu. Všechna okna a všechny dveře odlétly do vzduchu. Střecha byla poškozená. Snažil jsem se ji opravit sám, jak nejlépe jsem uměl.“

V Orichivu nezůstala jediná škola nepoškozena. „Všechny školy byly bombardovány ruskými jednotkami. Je to horda, která sem přišla všechno zničit,“ rozhořčeně ukazuje další voják.

Jeden z místních obyvatel pak skupině vojáků i reportérovi RFE/RL nabízí horký čaj. „Chlapi mi dali plynový kanystr, tak si ho můžu ohřát,“ chlubí se Vitalij. „Žádáme o vodu do kotelny i pitnou vodu dostáváme od místní správy. V tomhle domě je 60 bytů a já jsem tady zůstal sám.“

Zaměstnanci pošty v obci také zůstali. Snaží se místním obyvatelům pomáhat, jak to jen jde.

„Obyvatelé, kteří zde zůstali, jsou většinou staří lidé, kteří potřebují svůj důchod, a my jim ho vyplácíme. Také přijímáme a posíláme balíky. Podle mého názoru je to teď velmi důležitá práce. Nemůžeme tady nechat ty lidi samotné,“ říká poštovní úřednice Natalja.

Ruské jednotky nadále útočí na civilní ukrajinskou infrastrukturu. Podle zprávy OSN je už přibližně 18 milionů Ukrajinců závislých na humanitární pomoci.

Na Ukrajinu přišla zima

Reklama

Doporučované