Hlavní obsah

Video z frontového města, kde je vše zničené: „Přivezli svůj ruský svět“

Svět bez obalu: Ve zničeném městě Huljajpole v Záporoží není plyn, elektřina ani tekoucí voda, přesto tu zůstává přes 2 tisíce obyvatel. Video: RFE/RL

 

Reklama

Po vjezdu do Huljajpole v Záporoží ihned vidíte, jak rozsáhlé škody tu ruské ostřelování už způsobilo. Město je terčem ruských raket prakticky od začátku války.

Článek

Ruské ostřelování neustává, přesto ve frontovém ukrajinském městě Huljajpole zůstávají více než dva tisíce lidí. Natáčela s nimi reportérka Rádia Svobodná Evropa Jevhenija Nazarovová, která sem vyrazila společně s ukrajinskou jednotkou.

Vojenský doprovod nepodceňuje situaci a nasazuje neprůstřelné vesty. „Můžeme tam být ostřelováni, takže si vezmeme neprůstřelné vesty. Bezpečnost na prvním místě,“ říká jeden z vojáků.

Okénka u automobilu zůstávají navzdory nízkým teplotám během cesty stažená. „Musíte slyšet, když vypálí střelu – nemůžete mít zavřená okna,“ reaguje na dotaz řidič.

„Včera v noci došlo k silnému ostřelování. Právě jsme projeli kolem kráteru, takže i tato oblast byla zasažena. Ty jsou nové,“ ukazuje z auta během příjezdu vojenský kaplan Arsenij. „Ale obyvatelé Huljajpole neodcházejí, zejména ti, kteří bydlí v soukromých domech.“

Nejnovější zprávy z bojiště

Na ukrajinské frontě vládne bláto. Ale i přesto vagnerovci podnikají u Bachmutu zatím nejlépe připravený útok za poslední měsíce. Podle svého a s vlastními cíli.

Po vjezdu do města je vidět, jak rozsáhlé škody už ruské ostřelování způsobilo. Zničených domů je nepočítaně.

„Všechno je tu opuštěné. Ti bastardi k nám přivezli svůj ruský svět,“ říká oslovená žena, která ve městě zůstala. „Tady se bojuje už od března. Ostřelují nás. Nemáme elektřinu, plyn ani dodávky vody. Těšíme se na vítězství a modlíme se, aby se naši vojáci vrátili živí a zdraví. Chceme jen vítězství a mír. Doufáme, že se nebudeme muset vzdát našeho města. Oni ho možná zničí, ale my ho znovu postavíme a budeme žít lépe než oni,“ věří.

Ve městě podle kaplana zůstali především starší lidé, kteří nemají dostatek financí na stěhování nebo rodinu, za kterou by odešli.

To je případ třeba Ivana: „Je mi téměř 60 let. Raději bych zůstal ve svém domě. Nejdříve jsem jel do Záporoží a zažil tam tři nálety. Bydlel jsem nedaleko. Tak jsem se pak vrátil sem. Je to můj domov.“

A podobně mluví i další oslovená obyvatelka zpustošeného města. „Nemám kam jít. Nemáme dost peněz a nemáme kam se přestěhovat. Odešli bychom rádi, kdybychom mohli,“ vysvětluje.

O Bachmutu

Ukrajinský Bachmut, ležící v Doněcké oblasti, se zhruba po devíti měsících od začátku války stal místem destrukce, kde krvácejí armády obou zemí. Obě strany sem po měsíce posílaly masy vojáků i materiálu: Rusové ve snaze město dobýt, Ukrajinci v úsilí jej udržet. Daří se jim to i díky rozsáhlému zákopovému opevnění.

„V Huljajpoli stále žije asi 2 300 obyvatel. Odmítli se evakuovat,“ informuje o stavu města místní policista Oleksandr Hordijenko. „Dostávají nějaké zásoby. Ve městě ale není plyn, elektřina ani tekoucí voda, takže se vozí generátory elektřiny a vodní cisterny.“

Přestože je město zničeno a bez fungující infrastruktury, věří vojenský kaplan, že se sem po válce vrátí život. „Postavíme vše nové. Vyženeme okupanty a budeme žít lépe než dřív,“ je přesvědčen Arsenij.

Reklama

Doporučované