Hlavní obsah

Video z Kazachstánu, kudy prošlo na 200 tisíc Rusů prchajících před mobilizací

Svět bez obalu Milana Šímy: Některým Kazachům se nelíbí příliv prchajících Rusů do jejich země.Video: RFE/RL

 

Reklama

Desetitisíce Rusů už před mobilizací do armády utekly z Ruska do Kazachstánu. Někteří z nich našli útočiště v kazašských městech, jiní pokračují dál do sousedních zemí. Samotní Kazaši mají z jejich příchodu smíšené pocity.

Článek

„Naše ubytovna byla otevřena před šesti dny. Pomohli jsme již více než tisícovce lidí,“ odhaduje v reportáži Rádia Svobodná Evropa dobrovolnice Jekatěrina Golotinová, která se stará o uprchlíky v kazašském městě Aktobe.

„Někteří z nich přišli z nemocnic, kde se léčili z podchlazení. Policie nám přivedla několik mužů, kteří byli zbiti, nebo jim byly ukradeny věci. Všem jsme pomohli. Části z nich jsme našli ubytování nebo práci. Jiní využili náš prostor během své cesty ke svým rodinám nebo přátelům.“

Ruští uprchlíci mohou v ubytovně v Aktobe zůstat až tři dny. 

„Je to laskavost, na kterou se nedá zapomenout. Budu si to pamatovat do konce života,“ svěřil se Timur původem z Baškortostánu. Jedná se o republiku Ruské federace v Povolžském federálním okruhu v jižní části pohoří Ural.

I jeho další krajan si pochvaluje vstřícnost Kazachů: „Lidé jsou tu pohostinnější než v Rusku. Tolik laskavosti jsem v životě nezažil. Jsem tím ohromen. Dává mi to naději.“

Putinova mobilizace nejde podle plánu

Putinova částečná mobilizace rozhodně nejde podle plánu. Ruský ministr obrany Sergej Šojgu sice tvrdí, že armáda už díky ní posílila o 200 tisíc lidí, přičemž původní deklarovaný cíl byl 300 tisíc. Ještě víc Rusů ale, zdá se, před odvody ze země uteklo.

Místní však mají z přílivu Rusů smíšené pocity.

„Pomáhat jim je správné, ale neměli bychom je tady rozmazlovat. Když jim dáme práci, tak tu zůstanou. Naši mladí lidé ovšem také potřebují práci,“ zdůvodňuje v reportáži RFE/RL jeden z místních. „Měli bychom jim dát nějaký čas na zotavení a pak je poslat zpátky – bez ohledu na to, zda se situace v jejich zemi zlepší, nebo ne.“

I další z oslovených souhlasí, že by se prchajícím mělo pomoci. „Měli bychom jim pomoci. Já to podporuji. Naši dědové spolu za druhé světové války bojovali,“ zdůvodňuje.

Objevují se ale i názory, aby se Rusům nepomáhalo. „Proč jim pomáhat, když máme vlastní problémy? Proč bychom je měli podporovat? Naši lidé tu bojují o přežití,“ postěžovala si reportérovi obyvatelka Aktobe.

Podle odhadů přijelo do Kazachstánu od 21. září už okolo 200 tisíc Rusů. Z toho 147 tisíc z nich pokračovalo dál do sousedního Uzbekistánu a Kyrgyzstánu.

Válka na Ukrajině

Rusko 24. února napadlo Ukrajinu pod záminkou „speciální vojenské operace“, jak celou invazi nazval prezident Putin. Vojenské boje stále trvají. Rusko jde vstříc svým cílům a Ukrajina se odmítá vzdát. Aktuální informace o situaci na Ukrajině sledujte zde.

Reklama

Doporučované