Hlavní obsah

Video z města, kde začaly protesty: Teď se tu modlí za všechny mrtvé

Svět bez obalu: Kazaši se modlí za oběti protivládních demonstrací.Video: RFE/RL

 

Reklama

Ve městě Žanaozen se konaly modlitby za desítky lidí, již zemřeli při násilném potlačení protivládních demonstrací, které týden svíraly Kazachstán. Protesty utlumil tvrdý postoj prezidenta, který dal svolení střílet do lidí.

Článek

Žanaozen. Právě v tomto městě vypukly protesty kvůli zdvojnásobení cen pohonných hmot a rozšířily se odtud po celém Kazachstánu. Nespokojenost s životní úrovní a zkorumpovanou vládou přerostla v nejhorší násilné střety za 30 let nezávislosti této země. Prezident Kasym-Žomart Tokajev povolal na pomoc „spřátelená“ vojska z dalších postsovětských zemí a povolil bezpečnostním složkám střílet do demonstrantů bez varování ostrými náboji.

V Žanaozenu se vůdci protestů nakonec rozhodli demonstrace ukončit.

Ne všichni s tím ale souhlasili, jak dokládá video z produkce Rádia Svobodná Evropa.

Na videu můžete vidět jednu z obyvatelek Žanaozenu, jak se zlobí na vůdce protestů. „A co váš slib? Dohodli jsme se, že ať nás klidně zastřelí, jestli na to budou mít odvahu!“ Muž připouští, že na začátku tohle skutečně říkal. Žena jen kroutí hlavou: „Vy muži jste horší než my ženy! Nevydrželi jste to až do konce!“ Na to muž namítá: „To jste ani nemohli! Nemohli jste vydržet až do konce!“

Někteří protestující se po výzvě starosty města Žanaozenu, jenž uvedl, že vláda souhlasila s dočasným obnovením dotací, které sníží ceny pohonných hmot, rozešli domů. „Vůdci protestů nám již sdělili vaše požadavky, všechny budou splněny! Proto bych vás chtěl požádat, abyste odešli a vrátili se do práce,“ prosil v sobotu protestující starosta Maqsat Ibagarov.

Co potřebujete vědět o Kazachstánu?

Seznam Zprávy ke krizi v Kazachstánu připravily sérii textů věnujících se různým aspektům dění.

  • Jak velký problém může být revoluce v Kazachstánu, si můžete přečíst v této analýze.
  • Co může následovat, se v rozhovoru pokusil odhadnout Jan Šír, specialista na politický, bezpečnostní a energetický vývoj v postsovětském prostoru.
  • Vysvětlení, kdo je bývalý prezident Nursultan Nazarbajev, nabízí jeho profil.
  • Jaký může mít ruské angažmá v Kazachstánu dopad na Ukrajinu, jsme rozebírali s odborníky v tomto textu.
  • Profil Kazachstánu: geografická, demografická a ekonomická fakta.

Na sociálních sítích, pokud zrovna jde internet, však stále přibývají nová amatérská videa, která ukazují, jak ozbrojené bezpečnostní složky v kazašských městech krvavě potlačují nepokoje střelbou ostrými náboji do demonstrantů.

V úvodním videu informuje státní televize, že zatčeno bylo více než 4400 lidí a nejméně 40 bylo zabito, a to včetně policistů. V pondělí tamní ministerstvo vnitra oznámilo čerstvější data: Tedy že při protestech bylo zatčeno 7939 lidí a o život přišlo 160 lidí.

V ulicích operují zahraniční vojáci, podle prezidenta Tokajeva mají pomáhat v boji proti „teroristům, kteří byli vycvičeni v zahraničí“.

Řada obyvatel Kazachstánu ale jeho slovům nevěří. „Jak je ale možné, že tolik takzvaných teroristů překročilo naše hranice, aniž by o tom někdo věděl? Na to by se měl někdo ptát Národní bezpečnostní služby,“ podivuje se jeden z obyvatel hlavního kazašského města Nur-Sultanu, ve kterém stále platí přísná bezpečnostní opatření.

Objevují se už i známky toho, že se zde život začíná vracet do normálu. Lidé začali znovu chodit nakupovat na trhy, aby se zásobili potravinami. Mnoho zboží ale v regálech obchodů nezůstalo a místní obyvatelé nadále neskrývají své pochybnosti o současné vládě.

„Podporuji požadavky obyčejných lidí, protože podmínky v naší zemi jsou špatné. Nevěřím této vládě,“ svěřil se novinářům RFE/RL další místní obyvatel. Jiní Kazaši vládu podporují; tvrdí, že je třeba nastolit pořádek. Kazašská vláda vyhlásila kvůli událostem z posledních dní pondělí 10. ledna dnem státního smutku.

Reklama

Doporučované