Hlavní obsah

Video z věznice v Kandaháru: Tálibán sem zavírá ty, kdo se potřebují léčit

Svět bez obalu: Tálibán umisťuje drogově závislé do věznic.Video: RFE/RL

 

Reklama

Islamistické hnutí, léta financované nelegálním obchodem s opiem a heroinem, považuje drogově závislé za velký problém společnosti. Podle průzkumu z roku 2015 žije v Afghánistánu zhruba 2,5 až 3,5 milionu narkomanů.

Článek

Tálibán umístil do věznice ve městě Kandahár drogově závislé Afghánce a tvrdí, že se tam odteď budou podobní lidé léčit.

V jedné z největších věznic v Afghánistánu, jejíž kapacita je asi 2 500 vězňů, byli dříve umístěni především tálibánští bojovníci. Po převzetí moci islamistickým hnutím byla většina z nich propuštěna. Zbylo zde asi 150 vězňů, ke kterým teď přibyli lidé, o nichž Tálibán rozhodl, že jsou to závislí narkomani. „Mnozí z nás žili na hřbitovech. Hřbitovy a ulice města byly plné lidí, jako jsme my,“ říká v reportáži jeden z narkomanů. „Žil jsem v okrese Arghandab. Byl jsem tu asi měsíc. Když rozhodnou, že jste závislý, tak se dostanete sem,“ dodává další muž, který byl umístěn do věznice.

Tálibán tvrdí, že věznice teď slouží jako vzdělávací a rehabilitační centrum. „Jsou zde učitelé, kteří sem chodí ve dne i v noci a poskytují poradenství. K ošetřování závislých jsou přiděleni lékaři. Pokud je zde pro ně léčba nevhodná, posíláme je do nemocnice,“ tvrdí zástupce velitele věznice Mohammad Mansur. Odborníci už dříve kritizovali tálibánské představitele za to, že přistupují k lidem závislým na drogách, jako by to byli zločinci.

Před nástupem Tálibánu k moci bylo v Afghánistánu 180 odvykacích center. Mnoho z nich bylo financováno ze zahraničí. Většina byla nyní uzavřena a zbylá zařízení nemají dostatečnou kapacitu ani vybavení.

Paradoxní je, že to byl hlavně nelegální obchod s opiem a heroinem, který léta pomáhal Tálibánu financovat jeho aktivity. Server International Business Times odhadl, že jen v roce 2020 tvořily příjmy Tálibánu z prodeje návykových látek přes 416 milionů dolarů.

Více v úvodním videu. Další reportáže z produkce RFE/RL najdete zde.

Reklama

Doporučované