Hlavní obsah

Video: Zastřelili mi v Buči syna, říká otec. Pozůstalí ztotožňují své blízké

Svět bez obalu.Video: RFE/RL

 

Reklama

Příbuzní zabitých obyvatel města Buča ležícího nedaleko Kyjeva postupně přijíždějí, aby si zde vyzvedli těla svých blízkých. Ukrajinská prokuratura a policie mezitím identifikovaly prvního přímo podezřelého z brutálních vražd.

Článek

„Přijel jsem, abych identifikoval tělo svého syna,“ říká v reportáži Hryhorij Ruchkovskij.

„Byl zastřelen 3. března. Jeho auto začalo hořet a on uvnitř uhořel. Dozvěděl jsem se o této tragédii 17. března. Od 3. do 17. března ohlodávali jeho tělo kočky a psi …Teď brečím, ale za chvíli se uklidním,“ popisuje Hryhorij tragickou událost reportérovi RFE/RL. „Odjížděl z Buči autem se svou ženou. Rusové ale začali střílet a pak se objevily i tanky. Nejdřív ho zasáhli do krku a pak do srdce. Jeho žena stačila otevřít dveře a vyskočit ven. Auto pak začalo hořet,“ dodává.

Po odchodu ruských vojáků našly ukrajinské úřady v městě několik hromadných hrobů. Podle starosty se doposud Ukrajinci objevili těla 412 pohřešovaných obyvatel. „Lidé sem přicházejí a hledají své příbuzné na seznamech jmen a také se je snaží identifikovat. Slyšela jsem i o pětiletém dítěti, které zde bylo zabito. Podle mého názoru se jedná o genocidu. Lidé se nás stále ptají: ‚Neztratíte žádné tělo, že ne? Dáte nám ho? Jste si jistí?‘ Těl je ale příliš mnoho, takže dochází ke zpoždění. Lidé z toho mají obavy. Je to pro ně další trauma,“ říká Anna Tolitová, která pracuje jako psychoterapeutka v místní márnici.

Poradkyně starosty města Mykhajlyna Skoryk-Škarivská říká, že pátrání po tělech mrtvých v Buči stále ještě probíhá.

„Oficiálně zde bylo nalezeno 412 těl. Definitivní číslo ale uvedeme až poté, co dokončíme domovní prohlídky. Vytvořili jsme tady informační centra, kde je možné získat informace od soudních znalců a z místních márnic. Odborníci tam pomáhají lidem najít těla jejich příbuzných. Získané informace budou také použity při vyšetřování trestných činů, protože lidé, kteří sem přicházejí pro své mrtvé, byli často svědky nebo oběťmi zločinů ze strany ruských vojáků,“ dodává poradkyně.

Ukrajinští představitelé uvedli, že bylo v Buči a okolí objeveno více než tisíc mrtvých těl. Řada z nich vykazuje známky mučení. Mezinárodní trestní soud už zahájil vyšetřování toho, zda zde nedošlo ke spáchání válečných zločinů a zločinů proti lidskosti.

Pro Hryhorije Ruchkovskijeho je už vše ztracené.

„Můj dům byl zničen. Můj syn byl zastřelen. Je mi 82 let. Co víc jsem mohl ztratit? Kdybych se neschoval do sklepa, tak bych taky zemřel. Kdyby mě ale zabili – tak co? Když jsem jednou vyšel ven, tak mě zastavil ruský voják s nabitou puškou. Řekl mi, abych si sednul a byl zticha, dokud neskončí přestřelka. Zároveň mi řekl, že za to všechno může Putin i Zelenskyj. Takže oni nás sem přišli zabít a my jsme podle nich stejně vinni. To si myslí jejich dvaadvacetiletí poddůstojníci.“

Ukrajinská generální prokuratura 28. dubna zveřejnila jména prvních deseti ruských vojáků, kteří jsou podezřelí z účasti na krutém zacházení s civilisty v Buči. V pondělí pak prokuratura s policií identifikovaly prvního přímo podezřelého z brutálních vražd. Jedná o velitele oddílu ruské Národní gardy Sergeje Koloceje. Na facebooku o tom informovala vicepremiérka Iryna Venediktová.

Válka na Ukrajině

Foto: Seznam Zprávy, Shutterstock.com

.

Podívejte se, jak pomoci Ukrajině. Reportéři Seznam Zpráv se už pošesté vydali na Ukrajinu, podívejte se na jejich očitá svědectví z válkou zmítané Ukrajiny. Seznam Zprávy v ukrajinštině (praktické informace, zprávy, příběhy) – Українські новини.

To nejdůležitější k dění na Ukrajině shrnujeme každý všední den v newsletteru Tečka. Přihlaste se k odběru.

Reklama

Doporučované