Hlavní obsah

Video ze sirotčince pro děti z bojových zón: Plakala jsem nad nimi čtyři dny

Svět bez obalu: Syn už rozezná zvuk rakety od granátu, říká pracovník ukrajinského sirotčince.Video: RFE/RL

 

Reklama

Z válečné zóny na Ukrajině bylo evakuováno už více než 6000 sirotků. Reportéři televize Current Time navštívili jedno z míst, kam byly děti přemístěny. Dočasný sirotčinec se nachází ve vesnici Jaremče v Ivano-Frankovské oblasti.

Článek

„Bylo děsivé vstávat v noci a chránit děti svým vlastním tělem, abyste zemřeli spíš vy než ony, kdyby k něčemu došlo. Byla to hrůza,“ říká Jevhen Stadnik.

Pracuje v dočasném sirotčinci v ukrajinské Jaremče, kam spolu s manželkou pomáhal převézt osiřelé děti z těžce ostřelovaného Charkova. Má slzy v očích, když vzpomíná na evakuaci.

„Přemisťovali jsme děti ze sirotčince do autobusu a v ten okamžik se spustil letecký poplach. Dva bloky od nás bylo zasaženo sportovní hřiště. Bylo to těžké: vedli jsme každý tři nebo čtyři děti najednou. Všude byly tašky s jídlem, plenkami nebo oblečením,“ popisuje útěk Stadnik, který do nového sirotčince přivezl i své dvě vlastní děti. „Mému synovi je sedm let. On sám už teď dokáže rozpoznat, jestli se blíží raketa Grad, dělový granát nebo stíhačka. Ví to a je mu teprve sedm. Je strašné, že má takové dětství.“

Budova, v níž našly osiřelé děti azyl, sloužila před invazí jako rekreační objekt. „Před válkou to byl rekreační dům. Teď je to sirotčinec pro děti evakuované z bojové zóny v Charkově. Je zde 121 dětí různého věku. Některým je teprve několik měsíců,“ informuje autorka reportáže Julija Žukova z televize Current Time.

„Když sem děti přijely, byli jsme v šoku. Když jsem s nimi začala pracovat, proplakala jsem čtyři dny. Jsou tak malé a bezmocné,“ říká Maria Senčuková, která dříve pracovala s dospělými pacienty.

Olena Butniková je v domě zodpovědná za stravu dětí. „Ztratila jsem už pojem o čase, o hodinách, o dnech. Takhle teď vypadá můj život. Nakrmíte děti a umyjete lahve. Někdy se přitom i rozbrečím. Dá-li Bůh, tak vyrostou a nebudou si pamatovat tu noční můru, ve které teď všichni žijeme,“ dodává zaměstnankyně sirotčince.

Poslední data, která zveřejnila ukrajinská generální prokuratura, ukazují, že za 45 dnů války zemřelo na Ukrajině v důsledku ruské agrese přinejmenším 177 dětí a dalších 336 utrpělo zranění.

Údaj rozhodně není úplný. Přesnější data však nelze vzhledem k pokračujícím bojům ověřit, což platí zejména v případě obléhaného Mariupolu a dalších míst na jihu a východě Ukrajiny. Aktuálně se rovněž prověřují počty z území osvobozených z dočasné ruské okupace.

List Ukrajinska pravda v této souvislosti připomněl, že podle přibližného odhadu úřadů zahynulo v Mariupolu do 27. března kolem 5 tisíc lidí. Mezi těmito oběťmi přitom bylo uváděno 210 dětí.

Ruské ostřelování a bombardování ukrajinských měst poškodilo také 938 škol a vzdělávacích zařízení, přičemž 87 z nich bylo úplně zničeno.

Válka na Ukrajině

Foto: Seznam Zprávy, Shutterstock.com

.

Podívejte se, jak pomoci Ukrajině. Reportéři Seznam Zpráv se už pošesté vydali na Ukrajinu, podívejte se na jejich očitá svědectví z válkou zmítané Ukrajiny. Seznam Zprávy v ukrajinštině (praktické informace, zprávy, příběhy) – Українські новини.

To nejdůležitější k dění na Ukrajině shrnujeme každý všední den v newsletteru Tečka. Přihlaste se k odběru.

Reklama

Doporučované