Hlavní obsah

Vyženeme je odsud co nejrychleji. Ukrajinci ukázali české raketomety v akci

Svět bez obalu Milana Šímy: V boji na Donbase pomáhají i české raketové systémy RM-70 Vampire.Video: RFE/RL

 

Reklama

Na východě Ukrajiny v oblasti okolo Donbasu pokračují těžké boje a ukrajinští vojáci během nich útočí na ruského nepřítele i s pomocí českých raketových systémů RM-70 Vampire.

Článek

„Míříme k palebnému postavení RM-70 Vampire. Z něho budou vojáci střílet na nepřítele,“ komentuje v reportáži novinář Rádia Svobodná Evropa Marian Kušnir.

Systém RM-70 má 40 hlavní a používá rakety ráže 122 mm. Maximální dostřel je 20 km. Zbraně dodané členskými zeměmi NATO pomáhají Ukrajině se ubránit ruskému agresorovi. „Většinou zde provádíme poziční akce. Bráníme své stanoviště. Vyčkáváme. Až dostaneme souřadnice, tak je zpracujeme a poté rychle otočíme vozidlo a vrátíme se do obranného prostoru. Hlavním úkolem těchto systémů je způsobit širší poškození oblasti. Nestřílíme na konkrétní cíl, ale na určitou oblast. Například když máme zničit nepřátelskou kolonu, “ popisuje využití systému jeden členů týmu, který raketový systém obsluhuje. Raketomety RM-70 vznikly ještě v bývalém Československu, původně na šasi T-813 Kolos, v modernějších verzích využívá platformu Tatra Force. Ruské jednotky se snaží tyto raketové systémy v oblasti zničit, prozatím bez většího úspěchu.

Jak se Ukrajinci chystají na běloruskou hrozbu

„Nepřítel je stále aktivnější. Dochází k intenzivnějšímu ostřelování. Není přesné, ale je to nepříjemné. Ve skutečnosti nemíří na konkrétní cíle a díky HIMARSům se jim snižuje zásoba munice. Stále se však snaží postupovat, i když neúspěšně. Den za dnem se pokouší o postup, ale my jejich útoky opakovaně odrážíme. Už jsme začali počítat zničené cíle. Pro naše vojáky se boje staly už rutinou. Jsou tak odhodlaní nepřítele porazit, že to už berou spíše jako hru. Říkají: ‚Vypakujeme je odsud co nejrychleji. Dejte nám cíl. Jsme připraveni‘,“ popisuje situaci na tomto úseku fronty další z členů posádky Vampiru. Spojené státy poskytnou Ukrajině další vojenskou pomoc za 725 milionů USD (18,3 miliardy Kč) na obranu proti ruské invazi. Oznámilo to v prohlášení americké ministerstvo obrany. Pentagon dodal, že nová zásilka pomoci zahrnuje munici pro raketové systémy HIMARS, dělostřelecké granáty, protitankové zbraně či transportní vozidla Humvee.

Válka na Ukrajině

Rusko 24. února napadlo Ukrajinu pod záminkou „speciální vojenské operace“, jak celou invazi nazval prezident Putin. Vojenské boje stále trvají. Rusko jde vstříc svým cílům a Ukrajina se odmítá vzdát. Aktuální informace o situaci na Ukrajině sledujte zde.

Reklama

Doporučované