Hlavní obsah

Zrušili antikoncepci a sterilizaci. Íránská vláda tlačí na ženy, aby rodily

Svět bez obalu: Írán se snaží zvýšit počet obyvatel. Zrušil dotace na antikoncepci.Video: RFE/RL

 

Reklama

Írán přijal zákon, kterým ukončil bezplatné poskytování státem dotované antikoncepce pro ženy a který zároveň zakazuje sterilizaci. Vláda chce normou zastavit stárnutí populace.

Článek

„Léta jsem užívala tuto antikoncepci kvůli hormonálním komplikacím. Toto už je čtvrtá lékárna, kde mi řekli, že těchto léků je málo a nejsou k dostání,“ ukazuje v reportáži Rádia Svobodná Evropa jedna z obyvatelek íránského hlavního města. „Ptala jsem se proč. A oni na to, že úřady je zakázaly, aby zvýšily počet našich obyvatel.“ Íránské ženy teď mohou antikoncepci dostat pouze na lékařský předpis a musí za ni zaplatit plnou cenu. „Proč to dělají? Proč odstraňují antikoncepci z lékáren? Chtějí zvýšit počet obyvatel? Lidé si to, co potřebují, stejně obstarají jinak. Podívejte se, já ty pilulky koupila na černém trhu. Dají se koupit na zahraničních internetových stránkách nebo prostřednictvím překupníků. Problém ale je, že nevíte, jaká je jejich kvalita. A není tam třeba ani datum, dokdy se mají spotřebovat. A pokud ano, tak nevíte jistě, jestli jsou uvedená data pravdivá,“ svěřila se další z teheránských žen.

Zákon, který schválila vláda, na jedné straně omezuje možnosti bránit se početí, na straně druhé zavádí nové výhody pro rodiny včetně lepšího pojištění pro nepracující matky. A také příslib 200 m² půdy zdarma pro ta manželství, která budou mít třetí dítě.

„Jsou lidé, kteří děti nechtějí – například já a moje žena. Nemůžou z nás násilím udělat nějaké inkubátory,“ říká muž, jenž si přál zůstat v anonymitě. „V zákoně se říká, že antikoncepce je zakázaná. Když se kondomy nedostanou na trh, dostanou se do rukou překupníků a lidé budou muset platit dvakrát až třikrát víc, aby si je mohli koupit. Každý rok máme 300 až 400 tisíc nelegálních potratů a tohle číslo se teď bude ještě zvyšovat. Potraty vyhledává mnoho mladých párů.“

Stejný názor má i jeho manželka: „Moje tělo patří jen mně a to je pro mě důležité. Pokud chci mít děti, musím zvážit, zda je budu schopná vychovávat v dobrých ekonomických a sociálních podmínkách. Nemohou mě nutit mít děti jen proto, že chtějí zvýšit počet obyvatel. Mám právo se rozhodnout sama.“

Nynější íránská porodnost je podle tamních úřadů jednou z nejnižších na Blízkém východě. V Íránu žije 84 milionů obyvatel, ale předpokládá se, že by se růst populace měl v příštích 10–15 letech dostat na nulu.

Zákon byl přijat letos v říjnu a tyto změny podpořil i nejvyšší duchovní vůdce ajatolláh Alí Chameneí. „Včasné uzavření manželství a také porod a generační růst jsou velmi důležité a zásadní povinnosti, které je třeba plnit,“ uvedl v televizním vystoupení Chameneí.

Ale ani všichni členové íránského parlamentu nejsou přesvědčeni, že jsou tato opatření správná.

„Přemýšlejte o pohlavně přenosných chorobách. Zákon nejenže zvýší počet nakažených nemocí AIDS, ale způsobí i tisíce dalších problémů. A to jen proto, že se úřady snaží, aby populace vzrostla o pár lidí. To není dobrý plán,“ říká další z oslovených Íránců, který si stejně jako ostatní chtěl zachovat anonymitu a neuvedl své jméno.

Další se zase domnívají, že zákon nepřijatelně zasahuje do soukromého života lidí.

„Dcera mi řekla: ‚Mami, úřady přijímají zákony, které zasahují do těch nejosobnějších aspektů našeho života. Chci opustit tuto zemi.‘ Místo toho, aby přijímaly zákony na zvýšení počtu obyvatel, by měly přijmout zákony, které zlepší ekonomické podmínky v zemi,“ domnívá se další žena oslovená RFE/RL.

Za porušení zákona budou viníci čelit tvrdým trestům.

Organizace Human Rights Watch už vyzvala íránskou vládu a parlament, aby nový zákon, který podle ní ohrožuje zdraví a životy íránských žen, okamžitě zrušily.

Více v úvodním videu. Další reportáže z produkce RFE/RL najdete zde.

Reklama

Doporučované