Hlavní obsah

Babiš chtěl nejprve zaplatit 2000 vest. Pak si to ale spočítal, říká podnikatel

Andrej Babiš chce zaplatit vesty pro Ukrajinu, které vyrábí kontroverzní podnikatel Aaron Günsberger.Video: Kristina Ciroková, Jan Pospíšil

 

Reklama

Zaplatím dvě stě neprůstřelných vest pro Ukrajinu, oznámil na sociálních sítích expremiér a miliardář Andrej Babiš. Jenže k vestám z dílny kontroverzního podnikatele Aarona Günsbergera se váží pochybnosti.

Článek

Nový díl publicistického pořadu Terén reportérky Kristiny Cirokové odhaluje, kdo je Aaron Günsberger, „významný pražský podnikatel“, s nímž se veřejně spojil bývalý premiér Andrej Babiš. A jak je to s bezpečností jeho neprůstřelných vest.

Ve videu, které expremiér Babiš ve středu zveřejnil na sociálních sítích, oznámil, že zaplatí 200 (slovy dvě stě) neprůstřelných vest z dílny Aarona Günsbergera. „V úterý ve 4 ráno mi významný pražský podnikatel napsal, že už 14 dní kontinuálně vyrábějí tyto neprůstřelné vesty pro ukrajinskou domobranu a pro civilní obyvatelstvo. No, a vyzval mě, abychom to finančně podpořili,“ říká Babiš ve videu.

Příběh potvrzuje i samotný Aaron Günsberger. Za jednu vestu si prý bude účtovat 12,5 tisíce korun. To tedy znamená, že expremiéra přijde 200 vest na 2,5 milionu. Günsberger tvrdí, že Babiš chtěl původně zafinancovat 2000 (slovy dva tisíce) vest, později si to ale rozmyslel. „Pak si asi spočítal, že by to byly samozřejmě šílené peníze, tak řekli, že zaplatí dvě stě vest,“ vypráví Günsberger.

On sám je přitom poněkud kontroverzní postava. Pražský podnikatel je známý především jako restauratér, ale v době covidu proslul i jako samozvaný arbitr nad kvalitou respirátorů. Na Facebooku vytvořil skupinu, kde zveřejňoval informace o tom, které respirátory nejsou podle něj kvalitní. A přestože veřejně tvrdil, že to dělá jen proto, aby šířil osvětu, ve skutečnosti měl i vlastní zájem. Sám totiž respirátory prodával a dodnes prodává ve svém e-shopu. Jeho nabídku respirátorů už řadu měsíců prověřuje Česká obchodní inspekce a případ jde teď do správního řízení. „Je to informace, která ukazuje na to, že ta kontrola objevila něco, co by nemuselo být v souladu se zákonem při nabídce respirátorů,“ vysvětluje mluvčí inspekce Jiří Fröhlich.

Se začátkem války na Ukrajině se Aaron Günsberger vrhl do prodeje ochranných vest. Tvrdí, že odolají střelbě takových zbraní, jako je útočná puška kalašnikov. Na sociálních sítích se teď Günsberger prezentuje jako někdo, kdo svými vestami pomáhá Ukrajině. Přitom je ovšem komerčně prodává. Na e-shopu jeho firmy Star of Davidson je nabízí za 14 tisíc korun. V rozhovoru pro Seznam Zprávy ovšem tvrdil, že přes e-shop jich prodal jen pár. A navíc o svém e-shopu říká, že v souvislosti s vestami nejde o obchod. Nazývá jej „majákem“, který dává Ukrajincům vědět, na koho se mají obrátit. „Ten e-shop vlastně není vůbec k prodeji,“ tvrdí podnikatel Günsberger.

Zajímavé také je, jakým způsobem Günsberger vesty na e-shopu nabízí. Nejprve je tam označoval jako balistické, později to změnil na taktické. U nabídky píše, že se jedná o válečnou a ne o komerční výrobu. Malým písmem dále uvádí, že neprodává bezpečnostní materiál ani osobní ochranný prostředek. I v tomto případě se o něj už zajímá Česká obchodní inspekce.

Telefonický rozhovor mezi Günsbergerem a jeho známým

Neznámý muž: „Pokud by jsi řešil certifikaci na balistiku, tak ocelové pláty nikdy nebudou certifikované jako balistická ochrana.“

Günsberger: „Jako čtyřka.“

Neznámý muž: „Ne jako čtyřka. Nebudou certifikované nikdy jako balistická ochrana. Nikdy to neprojde zkušebnou. A to z toho důvodu, že balistická ochrana má pohlcovat tu střelu a nikoliv odrážet.“

Günsberger: „Já vím.“

Neznámý muž: „Takže nikdy nejsi schopný certifikovat ocelovou desku, ať je upravená jakkoli.“

Günsberger: „Akorát, že teďka jsme ve válce a ne na úřadě, víš. No nic, já tady někoho mám. Jenom prostě jsem to… To je jako já a respirátory, víš. Já jsem zachránil milio… ne jako tisícům lidem život a tu certifikaci, kdybych dělal, kámo, tak ti soudruzi, to trvá dva roky.“

Zdroj: nahrávka pořízená ukrajinským zákazníkem

„Samotné prohlášení, že něco není, že to není ochranný prostředek, nestačí. Vlastnosti a určení toho výrobku slouží k nějakému účelu, a tak je to nutné posuzovat a prodávat v tom režimu, ke kterému se tento výrobek vztahuje. Stejně tak prohlášení, že to není určeno pro komerční použití, ale pouze pro válku, nevyviní toho podnikatele z toho, že má nějakou povinnost, kterou musí dodržet,“ vysvětluje mluvčí obchodní inspekce Fröhlich.

Na to, jak přesně vznikla spolupráce mezi Andrejem Babišem a Aaronem Günsbergerem, jsme se otázkami zaslanými přes tiskového mluvčího hnutí ANO ptali i bývalého premiéra. Zajímalo nás i to, zda si prověřoval výrobek, který chce na Ukrajinu poslat. Odpovědi ale ani po dvou dnech nepřišly. Babiš ale na pochybnosti o kvalitě vest reagoval pro deník Blesk: „Jsem překvapený, jaká vlna hejtů se zvedla. Natočili i video proti panu Günsbergerovi, že vlastně dělá jenom kšefty a podvádí, no, tak si to ještě musíme nějak s ním prověřit. Jestli nám vysvětlí, jak to tedy je.“

Proč se o ochranné vesty z dílny Aarona Günsbergera už zajímá Česká obchodní inspekce? A jak dopadly testy jeho výrobku? Jsou vesty opravdu bezpečné? Více v úvodním videu.

Terén

Foto: Jan Mihaliček, Seznam Zprávy

Autorka Terénu Kristina Ciroková.

Publicistický pořad Kristiny Cirokové.

Doba, ve které žijeme, osobnosti, které ji formují, politika, která ji rámuje. Své postřehy, připomínky nebo tipy nám pište prostřednictvím sociálních sítí pod hashtagem #teren nebo na e-mail: kristina.cirokova@sz.cz.

Sledujte ZDE.

Reklama

Doporučované