Hlavní obsah

Chtěl hrát divadlo, nakonec je premiérem. Natočili jsme proměnu Petra Fialy

Terén Kristiny Cirokové: Profesor v předvolebním spotu ODS s hercem Petrem Čtvrtníčkem. Jak jej vidí přátelé, manželka i kolegové politici?Video: Kristina Ciroková, Jan Pospíšil

 

Reklama

Česko bude mít nového premiéra. O tom, jaká byla cesta Petra Fialy do politiky, jak měnil ODS i jak se změnil on sám, je nový díl publicistického pořadu Terén.

Článek

„ODS, jakou vám nabízím, bude znovu silnou atraktivní stranou,“ sliboval v lednu 2014 na sjezdu ODS nově zvolený předseda Petr Fiala. Svou misi splnil a teď se stává premiérem.

Sedmapadesátiletý profesor politologie převzal ODS v době, kdy se potácela v hluboké krizi, zatížena skandály po pádu Nečasovy vlády.

„Já jsem si skutečně myslel, že to je taková ta hrdinská mise, která skončí hrdinským pádem, ale musím říct, že mě překvapilo, že to jde,“ říká Miroslav Balaštík, autor knihy rozhovorů s Petrem Fialou - Profesor na frontové linii.

A Fialův přítel, historik a prorektor Masarykovy univerzity Jiří Hanuš, který se s novým premiérem zná už šestatřicet let, dodává: „Petr Fiala je nesmírně cílevědomý člověk. On má jakýsi přesně stanovený cíl, kterého skoro vždycky dosáhne.“

Petr Fiala přitom původně uvažoval o dráze astrofyzika a na gymnáziu dokonce koketoval s myšlenkou stát se divadelním režisérem. Divadlu se totiž odmala věnoval.

„Hrál jsem v roce 1976 v inscenaci Nikolka. Tam jsem hrál jednoho ze zbojníků. Tím bych chtěl všechny ujistit, že roli zbojníka už mám za sebou a nebudu ji zkoušet hrát v politice,“ vyprávěl v roce 2013, kdy poprvé, tehdy ještě jako nestraník, kandidoval do Sněmovny jako jihomoravský lídr ODS.

Kdo mu tehdy do čela strany pomohl a v ODS mu dosud pomáhá? Jak se univerzitní profesor v politice změnil? A v jaké roli je Petr Fiala nevěrohodný? Dozvíte se v úvodním videu.

Reklama

Doporučované