Hlavní obsah

V Kyjevě se nic neděje, tvrdila učitelka. Děti ji tajně nahrály. Přijde o práci

Učitelka češtiny Martina Bednářová dětem vykládala nepravdivé informace o pozadí války na Ukrajině.Video: Kristina Ciroková, Jan Pospíšil

 

Reklama

Hodinu slohu v 8. třídě na pražské Základní škole Na Dlouhém Lánu využila minulý týden učitelka Martina Bednářová k výkladu na téma válka na Ukrajině. Dětem ovšem místo pravdivých faktů předkládala lži šířené ruskou propagandu.

Článek

Když děti pochopily, že to, co jim učitelka vykládá, je v rozporu s realitou, začaly hodinu nahrávat. Audiozáznam má osmnáct minut. Tím, co se v hodině stalo, se zabývá nový díl publicistického pořadu Terén reportérky Kristiny Cirokové.

„Mně včera zrovna, já jsem to tedy smazala, shodou okolností došel obrázek současného Kyjeva. Jako nic se tam neděje,“ říkala češtinářka Martina Bednářová osmákům při hodině.

Jakmile začali argumentovat, že viděli ve zprávách, že Kyjev hoří, zeptala se jich, zda myslí zprávy České televize a pak jim začala vysvětlovat, že si informace musejí hledat ve více zdrojích. „ČT 1 patří do skupiny médií, které jsou vázány na miliardáře Sorose. A o tom víme přesně, komu ten je poplatný,“ reagovala Bednářová.

„To už je na hranici nebo vlastně mimo jakousi základní informovanost, informační gramotnost. Zde se pochopitelně paní učitelka dostává do situace, kdy tvrdí zjevný nesmysl,“ říká odborník na vzdělávání Bohumil Kartous, který zároveň působí jako mluvčí Českých elfů, občanské skupiny zabývající se dezinformacemi. Ze záznamu je podle něj zjevné, že učitelka Bednářová je hluboce přesvědčená o důvěryhodnosti dezinformačních zdrojů.

Ona sama si ale nemyslí, že při výuce pochybila. Na žádost o rozhovor reagovala nejprve takto: „Vážená paní Ciroková, jste redaktorkou těch Seznam Zpráv, kde polovina článků je smazaných a polovina zablokovaných?“

Ti Rusové byli v té oblasti Doněcka a Luhanska zabíjeni, likvidováni jenom proto, že to byli Rusové. A byli likvidováni vlastně opravdu ukrajinskými nacistickými skupinami tak, že se zatloukly dveře do baráku, ten barák se zapálil, stáhli se ti lidé zaživa z kůže, vraždily se děti. (…) Putin na to trvale upozorňoval.
Martina Bednářová

V dalším emailu poslala jen písemné vyjádření. Tvrdí, že dětem předkládala ověřená fakta. „V hodině jsme se zabývali dnes tolik diskutovanou tematikou rusko-ukrajinské války a stručnými přehlednými dějinami obou států. Pracovala jsem pouze s ověřenými a historicky zdokumentovanými fakty,“ napsala Bednářová.

Ředitelka Renata Riedlová po poslechnutí nahrávky reagovala okamžitě. Češtinářka ve škole už neučí. „Byla jsem šokovaná obsahem nahrávky, vůbec jsem si nedokázala představit, že by tak vzdělaný člověk mohl ve třídě před dětmi předvést takovou přednášku plnou nenávisti, nepravdy a předkládat dětem takovéto věci,“ říká ředitelka Riedlová a dodává: „Okamžitě jsem paní učitelce nařídila překážku na straně zaměstnavatele, aby už mezi děti do tříd nechodila.“ Po Velikonocích chce s Martinou Bednářovou ukončit pracovní poměr.

Jeden z žáků přitom ve videoreportáži připomíná, že Bednářová ruskou agresi zlehčovala v okamžiku, kdy v první lavici seděla uprchlice z Ukrajiny: „Už částečně umí teď česky. Takže právě to je na tom asi ta úplně nejhorší věc, na té celé hodině.“

Jaké další nepravdy dětem učitelka navykládala? Co si o tom myslí samotní osmáci? A nemohla se dopustit trestného činu? Dozvíte se v úvodním videu.

Terén

Foto: Jan Mihaliček, Seznam Zprávy

Autorka Terénu Kristina Ciroková.

Publicistický pořad Kristiny Cirokové.

Doba, ve které žijeme, osobnosti, které ji formují, politika, která ji rámuje. Své postřehy, připomínky nebo tipy nám pište prostřednictvím sociálních sítí pod hashtagem #teren nebo na e-mail: kristina.cirokova@sz.cz.

Sledujte ZDE.

Reklama

Doporučované