Hlavní obsah

Video: Anatomie lži českého velvyslance v Číně. Hrozí mu odvolání?

Vladimír Tomšík v rozporu s vládní politikou podpořil pořádání olympijských her v komunistické Číně.Video: Kristina Ciroková, Jan Pospíšil

 

Reklama

Ministr zahraničí Jan Lipavský se bude zabývat diplomatickým přešlapem, kterého se dopustil velvyslanec v Číně Vladimír Tomšík. Nevyloučil ani jeho stažení z Pekingu. Politické hry kolem olympiády rozkrývá nový díl pořadu Terén.

Článek

XXIV. zimní olympijské hry v Číně začnou už 4. února. Zatímco sportovci se těší, některé státy vyhlásily diplomatický bojkot olympiády. A to kvůli porušování lidských práv v zemi.

Pozice Česka je poněkud nejasná. Pomohl k tomu náš velvyslanec Vladimír Tomšík - rozhovorem, který poskytl na sklonku roku čínskému deníku Beijing Daily. Mluvil zde o pověření, které v létě dostal od prezidenta Miloše Zemana: „Prezident mi řekl, že pokud se nebude moci zúčastnit zimních olympijských her, tak mě prosí, abych z pozice velvyslance vynaložil všechny své síly na podporu zimních olympijských her.“

Teď se ale ukázalo, že velvyslanec šel ve svých výrocích ještě dál.

Podle překladu sinologů z projektu Sinopsis, který mají Seznam Zprávy k dispozici, v podstatě řekl, že olympiádu v Číně podporují v Česku všichni. „Všichni od prezidenta přes Český olympijský výbor až po mne jakožto českého velvyslance v Číně, všichni maximálně podporujeme pořádání ZOH v Pekingu,“ uvedl v rozhovoru Tomšík.

Jenže to není pravda.

Velvyslanec nezmínil, že vládní politici porušování lidských práv v Číně kritizují, na olympiádu se nechystají a například Senát už v létě vyzval vedoucí představitele státu k diplomatickému bojkotu her. Slov českého velvyslance navíc obratně využila čínská propaganda.

Ministr zahraničí Jan Lipavský řešil s Vladimírem Tomšíkem jeho - jak říká - „přešlap“ už po telefonu. Požádal ho, aby byl v mediálních výrocích zdrženlivý. Tím to ale nekončí. Text rozhovoru pro čínská média hodlá ministr ještě analyzovat a pak se rozhodne, co dál.

Na otázku, zda vylučuje jeho stažení z postu velvyslance, ministr odpověděl: „Nebudu předjímat ani spekulovat.“

Jak se staví vládní koalice k bojkotu olympiády? A jak vnímají politiku spojenou s olympijskými hrami čeští sportovci, kteří v Číně budou závodit? Dozvíte se v pořadu Terén, který je umístěn nahoře v textu.

Reklama

Doporučované