Hlavní obsah

Smrt Hany Horké. Covid na objednávku očima zájemce, lékařů a syna zemřelé

„Nakazila se schválně. Nechtěla na očkování,“ říká syn zpěvačky Hany Horké Jan Rek v novém vydání pořadu Terén.Video: Kristina Ciroková, Jan Pospíšil

 

Reklama

Ani příběh zpěvačky Horké, která zemřela poté, co se schválně nakazila covidem-19, neodradil některé lidi od toho, aby chtěli postupovat stejně. Případem se zabývá další díl publicistického pořadu Terén Kristiny Cirokové.

Článek

„Často na Facebooku psala, že nemoc raději prodělá, než aby šla na očkování. Mně to také říkala, říkala to všem,“ popisuje přístup své matky ke covidu její syn Jan Rek. S otcem se ji prý snažili od jejího záměru odradit, ale neuspěli.

Zpráva o úmrtí Hany Horké se tento týden dostala až na stránky zahraničních médií. A to hlavně kvůli tomu, že Jan Rek veřejně označil několik známých osobností, na jejichž názory se jeho matka často odkazovala, proč se nechce očkovat. „Domnívám se, že se moje mamka stala obětí dezinformací,“ prohlásil Jan Rek.

O tom, že lidé doslova poptávají covid-19, psala česká média, včetně Seznam Zpráv, už na podzim. Objevily se totiž inzeráty, ve kterých někteří lidé za nakažení nabízeli dokonce i finanční odměnu.

Koronavirem se chce nakazit i čtyřiačtyřicetiletý Karel Selucký. O své motivaci promluvil na kameru v pořadu Terén. Na sklonku roku kvůli tomu psal i ministrovi zdravotnictví s tím, že ho žádal, aby neočkovaným nákazu covidem-19 dovolil. Navrhoval, že by se na oplátku zřekl veškeré zdravotní péče. Udělal to prý proto, že je odpůrcem povinného očkování.

„Chtěl jsem tím dokázat, že si za tím stojím. Myslím si, že ta nebezpečnost nemoci není až tak vysoká,“ říká Selucký.

Lékaři ale před takovým přístupem varují. Jít nákaze takzvaně naproti je riskantní.

„Není to dobrý nápad. Je to zbytečný hazard a je to ruská ruleta. Covid-19 je závažná nemoc, je to nevyzpytatelná nemoc,“ říká Hynek Bartoš, vedoucí lékař JIP infekčního oddělení Masarykovy nemocnice Ústí nad Labem.

Více o příběhu zpěvačky Hany Horké, o tom, proč si její syn myslí, že se stala obětí dezinformací, a jak se lidé pokoušejí shánět covid-19, se dozvíte v úvodním videu.

Reklama

Doporučované