Hlavní obsah

Zjistili jsme, kam zmizel ruský nástroj propagandy v Česku

Nový díl pořadu Terén se zabývá tím, jak se ruská státní agentura Sputnik snaží dál působit v České republice. Video: Kristina Ciroková, Jan Pospíšil, Seznam Zprávy, AP

 

Reklama

Ruská státní agentura Sputnik je v Česku blokovaná, přesto funguje dál. A podle Ministerstva vnitra je aktivní i na síti Telegram. Ovšem pod jiným názvem. Nový díl pořadu Terén mapuje působení této kremelské propagandy u nás.

Článek

Vypadalo to, že ruské státní médium Sputnik z České republiky zmizelo. Po zahájení ruské agrese na Ukrajině jeho stránky státy Evropské unie zablokovaly. Po osmi letech se tak stala nedostupnou i jeho česká mutace. Přesto ale snahy tohoto ruského propagandistického kanálu dál u nás působit v Česku neustaly.

Před prezidentskými volbami se internetem začalo šířit lživé video Petra Pavla. Bylo sestříhané tak, aby v něm tehdy ještě kandidát na prezidenta říkal, že chce vstoupit do války s Ruskem. Ve skutečnosti ale řekl pravý opak. Video do světa vyslal telegramový kanál neČT24. Ministerstvo vnitra varovalo, že právě tento účet je nástupcem ruského Sputniku.

„Nikdo z bezpečnostní komunity a těch lidí, kteří se tomu věnují, nepochybuje, že za tím neČT24 je Sputnik nebo ruská vláda,“ říká v novém díle pořadu Terén datový analytik a expert na dezinformace František Vrabel.

Kdo za neČT24 stojí? Správci telegramového kanálu rozhovor na kameru odmítli, na otázky Seznam Zpráv odpovídali jen přes e-mail. „Máme tvrdé jádro pár lidí a ještě několik dalších, kteří nám čas od času pomáhají. Většinou jsou to lidé z České republiky, mimochodem je mezi nimi i bývalý zaměstnanec ČT, odsud i takový název kanálu,“ odepsali správci účtu.

Svoji identitu skrývají a nechtějí říci ani to, kdo projekt financuje.

Blokování lze obejít

Blokování webových stránek české verze Sputniku se dá obejít. Což si redaktorka Seznam Zpráv ověřila a zjistila, že fungují dál. Pod uveřejňovanými články ale chybějí podpisy redaktorů.

„Sputnik je dneska méně aktivní. Dříve bylo běžné, že publikovali mnoho článků denně, byli aktivnější, objevovaly se články, které byly podepsané konkrétními občanskými jmény, nebylo to anonymní,“ říká analytička Veronika Krátka Špalková z bezpečnostního centra Evropské hodnoty.

Občas se ještě na blokovaných stránkách Sputniku objeví i rozhovory. Loni v listopadu to bylo například s bývalým sociálnědemokratickým politikem a bývalým soudcem Nejvyššího správního soudu Jiří Vyvadilem. Ten chtěl krátce po začátku války na Ukrajině v Česku založit hnutí Přátelé Putina.

S kým z redakce Sputniku byl v kontaktu? Podle Vyvadila to byli redaktoři přímo z Moskvy. Konkrétně prý Češi tam žijící, se kterými „roky předtím korespondoval“. Když redaktorka Seznam Zpráv požádala o kontakt a jejich jména, odmítl to. Proč? „Protože jste Seznam.cz,“ odpověděl Vyvadil.

Co teď dělá nejznámější bývalý redaktor české verze Sputniku? A je Česká republika už připravená čelit dezinformacím? Dozvíte se v úvodním videu.

Terén

Foto: Jan Mihaliček, Seznam Zprávy

Autorka Terénu Kristina Ciroková.

Publicistický pořad Kristiny Cirokové.

Doba, ve které žijeme, osobnosti, které ji formují, politika, která ji rámuje. Své postřehy, připomínky nebo tipy nám pište prostřednictvím sociálních sítí pod hashtagem #teren nebo na e-mail: kristina.cirokova@sz.cz.

Sledujte ZDE.

Reklama

Doporučované