Hlavní obsah

Video z jižní Moravy půl roku po tornádu: Někde nedostali od státu ani korunu

Terén Kristiny Cirokové: Půl roku po tornádu. Jak to teď v postižených obcích vypadá a co jejich obyvatelé řeší? Proč někteří z nich nedosáhli na pomoc státu?Video: Kristina Ciroková, Jan Pospíšil

 

Reklama

aktualizováno •

Na Štědrý den uplyne šest měsíců od chvíle, kdy se částí jižní Moravy přehnalo ničivé tornádo. Jak to teď v postižených obcích vypadá a co jejich obyvatelé řeší, mapuje nový díl publicistického pořadu Terén Kristiny Cirokové.

Článek

Pět minut, které změnily život stovkám rodin. Zemřelo šest lidí a škody na majetku dosáhly k téměř 15 miliardám korun. Půl roku po tornádu to v postižených obcích vypadá pořád jako po válce.

Starosta Moravské Nové Vsi Marek Košut odhaduje, že obnova obce potrvá ještě nejméně dva až tři roky. Investice budou obrovské: „Standardně míváme tak 15 milionů korun takzvaných investičních výdajů ročně. Pro ten příští rok to bude třeba 200 milionů. Možná víc. Dědina bude rozkopaná ve velkém procentu ještě velmi dlouho.“

Práce na poškozených domech nepřetržitě pokračují. Všude jsou slyšet zvuky strojů a klepání.

Stanislav Výmola, kterému tornádo silně poničilo novostavbu v Mikulčicích, kde žil se svou rodinou, říká, že jim pomohla dvoumilionová státní dotace z programu Živel. A také finanční dary. „Samozřejmě nám pomohli lidé, které neznám. Přátelé, spolužáci ze škol. Prostě nám posílali určité finanční dary. Takže za to hrozně děkujeme. A ještě bych chtěl zmínit Charitu a Člověka v tísni, kteří byli velice pohotoví,“ vyjmenovává pomoc, které se jim dostalo.

Naopak Pavlína Sečkářová, která provozovala restauraci v Moravské Nové Vsi, dostala od státu jen půlmilionovou částku z programu Pomoc po tornádu na vybavení restaurace. Na dotaci z programu Nemovitosti, kde mohou podnikatelé získat kompenzace až do výše 35 milionů korun, nárok nemá.

A stejně je na tom i Aneta Stibůrková, která měla restauraci v Lužicích. I ona dostala pouzue dotaci z programu Pomoc po tornádu a to ve výši 665 tisíc. „Myslím si, že je to takové nespravedlivé. Nedostali jsme od státu pomoc. A nemůžeme ani nic dělat, takže nevím, jak s tím dál,“ stěžuje si na to, že v programu Nemovistosti se žádosti o pomoc na rekonstrukci neuspěla.

Proč některé podnikatele nechal stát na holičkách? A jak budou místní trávit Vánoce? Dozvíte se v úvodním videu.

Speciál: Tornádo na Moravě

Text jsme v pasážích o podnikatelkách Stibůrkové a Sečkářové upřesnili o informace z Ministerstva průmyslu a obchodu.

Reklama

Doporučované