Hlavní obsah

V Česku hraje fotbal pro nevidomé 20 lidí, přesto jede reprezentace na ME

Hostem Ušáku byl Zdeněk Barlok.Video: Jaromír Bosák, Seznam Zprávy

 

Reklama

Fotbal pro nevidomé nepatří mezi sledované sporty v Česku. Ligu hrají dva kluby, i přesto se český výběr dostal na ME. Jaké to je hrát fotbal bez pomoci zraku i co příprava na turnaj obnáší, vysvětlil v Ušáku Zdeněk Barlok.

Článek

Pravidelný návštěvník fotbalových utkání na všech úrovních získá čas od času dojem, že fotbalisté, trenéři, o rozhodčích vůbec nehovořím, musí být slepí, protože by přece nepředváděli to, co předvádějí, pokud by měli zrak v pořádku. A občas tento názor z tribuny hlasitě sdělí zmiňovaným účastníkům fotbalové taškařice. Ale co by asi tak inkriminovaný milovník fotbalu řekl na to, že by se mohl jít podívat na zápas, kde proti sobě nastupují opravdu nevidomí fotbalisté?

Hlavní témata Ušáku se Zdeňkem Barlokem

01:48 – O fotbalu pro nevidomé

05:42 – O brankářích ve fotbalu pro nevidomé

07:34 – S jakým se hraje míčem a jak se hráči dorozumívají

11:58 – Jak je to s týmy v Česku

14:22 – Jak dlouho se nevidomý člověk učí orientovat v prostoru

16:30 – O tělesném kontaktu na hřišti

17:33 – O profesionálních hráčích a světové špičce

20:55 – O české účasti na mistrovství Evropy

24:06 – O kontrolách a podvodech ve fotbalu pro nevidomé

26:30 – Kolik lidí v Česku hraje fotbal pro nevidomé

28:55 – Jak je to s rozhodčími

Na celý díl se podívejte ve videu v úvodu článku.

Své o tomto odvětví fotbalu ví Zdeněk Barlok, host nejnovějšího dílu Ušáku. Nejen, že je šéfem Českého svazu zrakově postižených sportovců, ale zároveň vede i český fotbal nevidomých a je předsedou jednoho ze dvou zdejších klubů zrakově postižených fotbalistů – BSC Praha.

V současné době má starostí nad hlavu, protože reprezentační tým České republiky byl pozván na mistrovství Evropy do italské Pescary, na němž nahradí odstoupivší tým Belgie. Samo o sobě je pozvání na podobnou akci jistě velkou radostí a potěšením. Ovšem na druhé straně stojí nutnost sehnat zhruba tři čtvrtě milionu korun, aby bylo na cestu, pobyt a všechny nutné náklady. A shánět dnes podobnou částku od sponzorů rozhodně není jednoduchým úkolem.

Samotný fotbal zrakově postižených na první pohled připomíná futsal. Tedy hraje se se čtyřmi muži v poli a brankářem. Gólman je jediným hráčem týmu, který vidí. I tak ale může často inkasovat. Podle Zdeňka Barloka to je i tím, že brankář, který pod trestem penalty nesmí vůbec opustit malé brankoviště, nemůže takzvaně „číst“ oči střelce, protože ten má na očích klapky. Zároveň velkou roli hraje i ten fakt, že koordinace pohybů je úplně jiná než u vidících fotbalistů, takže brankáři bývají velmi často překvapeni, kam vlastně míč letí. Míč samotný se hustí na vysoký stupeň, aby po hřišti neskákal, zároveň je vyplněn kovovými kousky či plíšky, aby hráči slyšeli, kam se pohybuje.

V povídání se Zdeňkem Barlokem se můžete mimo jiné ještě dozvědět, jak je to s navigováním hráčů, kde v tomto směru působí brankář a kde trenér, proč je nutné, aby během utkání byl okolo hřiště klid. Zároveň šla řeč i o Brazilcích, kteří jsou čistými profesionály, ale i o podvodech s jednotlivými kategoriemi zrakového postižení, které sem tam někteří hráči zkusí. Zjistíte, kolik hráčů se v České republice věnuje fotbalu nevidomých i to, proč se některé země, respektive jejich svazy zrakově postižených sportovců, brání tomu, aby do mužstev byli zařazováni i hráči se zbytky zraku. Ale dosud poslední díl Ušáku nabídne i ledacos dalšího.

Více naleznete v úvodním videu. Další díly Ušáku můžete zhlédnout zde.

Pořad Ušák vychází na Seznam Zprávách v premiéře každou neděli v 17:00.

Reklama

Doporučované