Hlavní obsah

Jako jediný má Českého i Plyšového lva. Teď režisér Špaček natočil detektivku

Hostem Ušáku byl režisér Radim Špaček.Video: Jaromír Bosák, Seznam Zprávy

 

Reklama

Má za sebou úspěšný seriál Svět pod hlavou i film Pouta, nyní čerstvě natočil detektivní seriál Stíny v mlze. Hostem Ušáku byl režisér Radim Špaček.

Článek

Máte rádi televizní detektivní seriály? Pokud ano, tak jste na tom stejně jako režisér Radim Špaček. Tím zajímavější bude sledovat, kterak si poradil s natáčením zbrusu nového seriálu Stíny v mlze, který se bude na programu České televize vysílat od třetího ledna. Tato série by měla divákovi přinést kromě napětí z řešení kriminálních případů i vhled do soukromí hlavních hrdinů – tedy policistů.

Hlavní témata Ušáku s Radimem Špačkem

01:55 – O plánované cestě do Indie a vztahu k této zemi

04:35 – Jak vznikal seriál Stíny v mlze a o vztahu k detektivkám

11:15 – Vzpomínka na seriál Svět pod hlavou

15:40 – O získaných cenách a filmu Pouta

22:53 – O filmu Zlatý podraz

24:53 – O otevřenosti a upřímnosti

Na celý díl se podívejte ve videu v úvodu článku.

Ne všichni, které na obrazovce uvidíte, jsou herci. Radimu Špačkovi přímo „na place“ pomáhali i skuteční policisté. Sbírali důkazy, zajišťovali stopy a prováděli klasické úkony na místě činu, což by seriálu mělo dodat na důvěryhodnosti. Pochopitelně v zákulisí pilně pracovali i poradci z policejního prostředí, aby herci věděli, jak se mají v té které chvíli chovat, co dělat, jak se vyjadřovat. Zkrátka snaha o důvěryhodnost byla u režiséra na přední příčce.

Jeden seriál už Radim Špaček točil – napůl s Markem Najbrtem. Svět pod hlavou byl divácky velmi úspěšný. Určitě tomu pomohlo i herecké obsazení, protože v hlavních rolích se představili Ivan Trojan a Václav Neužil. Špaček si na ně musel pěkných pár měsíců počkat a posunout natáčení, protože obě hvězdy Dejvického divadla byly velmi vytížené. Ovšem vyplatilo se. Radim říká, že do té doby se při natáčení s někým takovým, jako je Ivan Trojan, nepotkal. Absolutně profesionální přístup, hledání různých úhlů pohledu na vytvářenou roli, snaha o co nejlepší výkon. Dodnes si tuto zkušenost velmi pochvaluje a rád by si ji zopakoval.

Špaček je jediným režisérem, který byl oceněn jak Plyšovým lvem, tak Českým lvem za režii. V prvním případě šlo o jeho absolventský film Rychlé pohyby očí, který nebyl prohlášen nejhorším filmem, ale tím nejméně oblíbeným. Po 12 letech se postavil na druhou stranu křivky úspěchu a byl nejvyšším možným způsobem oceněn za snímek Pouta. Tehdy byl ovšem na cestách v Indii, a tak ceněnou trofej přebíral Radimův otec Ladislav.

Tak jako se Radim nehroutil po udělení lva z plyše, nepropadl se do nekonečné euforie ani po úspěchu v roce 2010. Sám říká, že vytěžil z toho, že si ještě z jinošského věku pamatoval, jak se žilo za socialismu, jak vypadala Praha, ale zároveň nevylučuje to, že by se podobný příběh v podstatě šíleného příslušníka tajné policie nemohl opakovat i dnes. Třeba v Bělorusku.

V nejnovějším díle Ušáku se můžete dozvědět, proč si Radim Špaček zamiloval Indii, proč – jako absolutní nesportovec – přijal nabídku režírovat film Zlatý podraz o československých basketbalistech, jak to má s otevřeností směrem k veřejnosti a ledacos dalšího…

Více naleznete v úvodním videu. Další díly Ušáku můžete zhlédnout zde.

Pořad Ušák vychází na Seznam Zprávách v premiéře každou neděli v 17:00.

Reklama

Související témata:

Doporučované