Hlavní obsah

Jaká byla NHL v době komunismu? Nový zavzpomínal na českou kravatu i šeky

Hostem Ušáku byl bývalý hokejista Milan Nový.Video: Jaromír Bosák, Seznam Zprávy

 

Reklama

Patří k legendám českého hokeje. Pyšnit se může dvěma tituly mistrů světa, stříbrem z Kanadského Poháru 1976, stříbrnou medaili si přivezl i z Olympijských her. Hostem nového dílu Ušáku byl hokejista Milan Nový.

Článek

Historie československého a českého ledního hokeje je plná velkých jmen. Jedním z nich je i čerstvý sedmdesátník Milan Nový. V československé lize spojil rodák z Kamenných Žehrovic svůj osud s týmem paní Poldi, tedy SONP Kladno. S výjimkou povinné vojenské služby v Dukle Jihlava. V sedmdesátých a osmdesátých letech minulého století patřil kladenský hokej k tomu nejlepšímu, co bylo v Československu k vidění. A prosadit se do sestavy, to už člověk musel opravdu něco umět.

Hlavní témata Ušáku s Milanem Novým

01:48 – Kdy stál naposledy na bruslích

03:01 – Vzpomínka na bitky v NHL

05:14 – O začátcích v NHL

07:47 – Proč po roce v NHL skončil a šel do Švýcarska

09:15 – O tréninku a zraněních

10:26 – O Jágrovi a přístupu k tréninku

13:46 – O současném a dřívějším hokeji

15:33 – Vzpomínky na zápasy v extralize

17:37 – O konci kariéry v Kladně a souhře s Jágrem

20:25 – Jak vnímá současný tým Kladna

21:52 – O aktivitách a benefiční činnosti

Na celý díl se podívejte ve videu v úvodu článku.

Milan Nový se stal nejlepším ligovým střelcem, dařilo se mu i v reprezentačním dresu. Vždyť se může chlubit kromě jiného i dvěma tituly mistrů světa, stříbrem z Kanadského Poháru 1976, kdy se zapsal do dějin brankou, kterou ČSSR porazila domácí Kanadu 1:0, stříbrnou medaili si přivezl i z Olympijských her, mistrovských titulů v domácí soutěži by se jeden pomalu ani nedopočítal. Není divu, že si ho vyhlédli skauti Washingtonu Capitals.

Musel to být velký šok, když se z komunistického Československa vydáte do Washingtonu. Navíc už ve zralém věku. Milanovi bylo v době, kdy dostal povolení k legálnímu odchodu do ciziny už 31 let. Ovšem Nový si poradil i za oceánem. Ve své první – a jediné – sezóně v NHL patřil k vůbec nejlepším hráčům týmu. Hodně tomu pomohl dobrý start, protože hned ve svém premiérovém vystoupení v dresu Washingtonu proti New York Rangers dokázal skórovat a navíc si připsal asistenci. V sezóně Nový nastřílel 18 branek a přidal 30 asistencí, i když si musel zvykat, že ligový ročník není nastaven na 44 utkání jako v Československu, nýbrž se hraje na osm desítek zápasů.

Milan Nový svým způsobem uvedl do velkého hokejového světa Jaromíra Jágra, protože nesmírně talentovaný mladíček mu hrál křídlo. V nejnovějším Ušáku vypráví skvělý střelec o tom, že na začátku kariéry to měl Jágr docela složité, protože ne všichni mu přáli úspěch. Nový mu ale rozmluvil návrat do dorostu a podržel ho na správné cestě. I díky tomu nakonec dosáhl „Džegr“ všech velkých úspěchů.

V červeném křesle vyprávěl Milan Nový i o tom, že patřil k průkopníkům opravdu profesionální přípravy. Trénoval výrazně více než jeho spoluhráči, měl dokonce i atletického trenéra, což byla v té době absolutní výjimka. Ale právě díky skvělé přípravě byl na ledě hodně rychlý a zároveň měl i dost síly. V neposlední řadě se tvrdá tréninková práce podepsala i na vynikajícím zdravotním stavu. V domácí soutěži si připsal osm sezón bez jediné absence kvůli zranění nebo nemoci. Na dnešní dobu naprosto nepředstavitelný úkaz. Ušák 191 ale nabízí i mnoho dalšího zajímavého ze života hokejové legendy…

Více naleznete v úvodním videu. Další díly Ušáku můžete zhlédnout zde.

Pořad Ušák vychází na Seznam Zprávách v premiéře každou neděli v 17:00.

Reklama

Související témata:

Doporučované