Hlavní obsah

Nebýt Šmicera, ke změně v českém fotbalu by nedošlo, říká šéf Realu Top Praha

Hostem Ušáku byl Alexandr Smita.Video: Jaromír Bosák, Seznam Zprávy

 

Reklama

Už sedmnáct let řídí tým Real Top Praha, který sportovními zápasy pomáhá vydělávat peníze na charitativní účely. Hostem Ušáku byl Alexandr Smita.

Článek

Sedmnáct let je dlouhá doba. Stihnete během ní spoustu věcí. Třeba odehrát několik set fotbalových, florbalových, softballových či basketbalových utkání. A to ani nemusíte být profesionálním sportovcem na té nejvyšší úrovni. Stačí být členem týmu Real Top Praha, který právě už sedmnáct roků sportuje i proto, aby vydělal peníze na charitativní účely. Real Top Praha sdružuje několik desítek veřejně známých lidí. Tedy sportovců, umělců, novinářů, kteří se scházejí na hřištích po celé České republice bez nároku na honorář, aby si jednak zahráli fotbal a zároveň přispěli na dobrou věc.

Hlavní témata Ušáku s Alexandrem Smitou

01:50 - O začátcích Realu Top Praha

05:53 - O vybírání sestavy a domlouvání zápasů

11:25 - O minulé sezoně v době covidu a propagaci

13:45 - Jak se mu daří shánět do týmu známá jména

18:09 - O plánované cestě do zahraničí

20:52 - O plánu hrát i jiné sportovní zápasy než fotbalové

23:05 - O místech, kam tým jezdí pravidelně

25:01 - O Fevoluci a změně ve vedení českého fotbalu

Na celý díl se podívejte ve videu v úvodu článku.

Prezident Realu Top Praha, Alexandr Smita, byl u samotných začátků klubu. Tehdy se scházela partička herců a kamarádů jednou týdně ve Stodůlkách, aby si na hřišti při prohánění fotbalového míče udělali žízeň. Základními kameny byli pánové Ondřej Vetchý, Kamil Halbich, Michal Dlouhý, Ladislav Hampl a někteří další. Po jednom z víkendových mačů se zrodila myšlenka, proč se nepokusit dát vlastnímu sportování ještě další rozměr navíc. A přišly první výjezdy mimo Prahu za pár tisíc korun.

Prosadit se na „trhu“ bylo poměrně složité, protože české a moravské luhy a háje křižovalo hned několik exhibičních mužstev složených především z herců a zpěváků, kteří tuto možnost brali jako příležitost něco si přivydělat. Nejspíše u pořadatelů rozhodovalo v otázce koho pozvat i to, že členové Realu Top Praha si žádné honoráře nenárokovali a snažili se pomoci těm, kteří to potřebují.

Postupně se začalo vše okolo RTP „profesionalizovat“, což byla a je práce prezidenta a manažera Saši Smity, hosta nejnovějšího dílu Ušáku. V současném době se jedná o akce, přinášející i statisíce korun, a to už žádá velmi dobrou organizaci. Na začátku je potřeba jednat s vlastními sponzory Realu, následuje debata s organizátory jednotlivých utkání, musí se zajistit doprava, leckdy i ubytování, připravit a posléze vyprat dresy, nutná je i propagace či marketing na sociálních sítích i v dalších médiích. Není toho málo, co je potřeba udělat před tím, než se kopne do míče. O tom, že vše funguje, jak má, nejvíce svědčí ten fakt, že za dobu své existence vydělal a rozdal Real Top Praha přes 32 milionů korun. Dle všeho, pořádnou částku přidá i sezóna letošní, protože je naplánováno okolo 25 zápasů, což je vlastně jedna normální sezóna pro kvalitní fotbalové týmy. Občas se stane, že hráči Realu musí stihnout i dvě utkání během jednoho víkendu. Nebývá toho málo…

Letošek by měl být pro Real Top Praha trochu jiný než předchozí roky. V květnu totiž pražský soubor vyráží poprvé do zahraničí. Cílem je Sheffield, kde by se měl Real utkat na legendárním stadionu Hillsborough s legendami místního klubu. V přípravě tohoto klání se velmi angažuje hráč Realu Top Praha Daniel Pudil, který právě v Sheffieldu odehrál podstatnou část své kariéry a v tomto anglickém městě i nadále žije. Ale Anglií by evropský program nemusel končit. V jednání jsou zápasy se starou gardou Bayernu Mnichov, ve hře je francouzský Štrasburk. Ale stále platí, že zásadní část svého času bude Real Top Praha trávit v Česku.

V Ušáku 206 se můžete dozvědět i to, že Sašu Smitu nejvíce trápí to, že nemůže vyhovět všem. Poptávka výrazně převažuje možnosti týmu, proto musí prezident klubu některá pozvání odmítat. Je to těžké rozhodování, ale nejde to jinak. Zároveň jsou místa, kam se jezdí pravidelně. Stálicemi v programu jsou třeba Krchleby, Vacov nebo Karlovy Vary. Zabrousili jsme i na téma Fevoluce a změn ve vedení českého fotbalu a ujistili, že domluvené „exhibiční“ remízy nemá Real Top Praha v repertoáru…

Více naleznete v úvodním videu. Další díly Ušáku můžete zhlédnout zde.

Pořad Ušák vychází na Seznam Zprávách v premiéře každou neděli v 17:00.

Reklama

Související témata:

Doporučované