Hlavní obsah

Jím na benzínkách, piju z řeky. Polman popsal, jak ujel 7400 km dlouhý závod

Hostem Ušáku byl Dan Polman.Video: Jaromír Bosák, Seznam Zprávy

 

Reklama

Do cíle extrémního závodu North Cape – Tarifa, který je dlouhý 7 400 km, dojel jasně první, nakonec ho ale diskvalifikovali. Sám tvrdí, že neoprávněně. I o tom se v novém díle Ušáku rozmluvil cyklista Dan Polman.

Článek

Dokážete si představit trasu měřící 7 400 kilometrů? Někdo určitě ano. Ale jestli je zároveň schopen reálně uvažovat o tom, že takovou štreku bude absolvovat? Nemluvím totiž o cestě letadlem nebo automobilem. Řeč je o bicyklu. Závod vyznavačů ultracyklistiky vedoucí ze severu Norska až na jižní cíp Španělska North Cape – Tarifa nasbíral výše zmíněný počet kilometrů. Pro absolutní většinu smrtelníků jde o záležitost vyloženě z říše fantazie. Ale Dan Polman to má jinak, pro něj je taková akce výzvou, na níž se musí odpovědět. A tak se vydal na start závodu, který vyhrál a vlastně nevyhrál.

Hlavní témata Ušáku s Danem Polmanem

02:22 – O sezení na kole a dalších problémech

06:50 – Proč si vybral extrémní cyklistiku

10:25 – O diskvalifikaci v závodě North Cape – Tarifa

18:30 – Co jí a pije na závodě

24:41 – Jak spí během závodu a o zranění

32:22 – Co dalšího by chtěl ujet

35:11 – O jeho knihách

Na celý díl se podívejte ve videu v úvodu článku.

Dan už má za sebou celou řadu ultradlouhých cyklistických podniků. V Ušáku jako host seděl před pár lety poté, co jako čtvrtý nejrychlejší závodník absolvoval závod napříč Spojenými státy. Tentokráte měl možnost poznat ze sedla svého kola nitro evropského kontinentu. Od začátku svým soupeřům ujížděl. A to i přes to, že musel opravovat poškozená řídítka nebo se dávat s nemocniční pomocí dohromady po těžkém pádu v Itálii. Když přijel do cíle, jeho nejbližší pronásledovatel se pohyboval zhruba pět set kilometrů před cílovou metou.

Jenže pocity radosti záhy vystřídaly ty úplně opačné. Pořadatel a hlavní organizátor Dana Polmana zařadil do kategorie neklasifikovaných, v podstatě ho diskvalifikoval. Za údajnou cizí pomoc během závodu, který se jede stoprocentně na „vlastní triko“, bez jakékoli pomoci zvenčí. Dan veškerá podobná obvinění rezolutně popírá, sám je vyznavačem nejvyšší míry fair play, proto se ho celá tato kauza velice dotkla.

Kromě toho ale také přiblížil, co všechno může cyklista na podobném závodě prožít, co se může stát. Dojde vám voda a nikde poblíž není žádné místo, kde byste ji mohli nabrat? Poslouží voda z řeky. Nutně si potřebujete zdřímnout, protože průměr spánku na den máte něco málo přes dvě hodiny? Dobrá je kterákoli lavička…

V nejnovějším díle Ušáku jsme ale vedli řeči i o tom, jak dlouhou dobu potřebujete k tomu, abyste si „oseděli“ zadní partie do té míry, že při několikatýdenní cestě nebudete mít při sezení žádný problém. Ale i o tom, jak vypadá stravování závodníka na osamělé cestě přes kontinent, jakým způsobem tělo spaluje tuky a cukry, na jakém kole se vydává Dan na cesty po světě. Ale dostalo se i na spisovatelskou činnost Dana Polmana, mimo jiné autora pohádkové trilogie. A to ještě zdaleka není vše.

Více naleznete v úvodním videu. Další díly Ušáku můžete zhlédnout zde.

Pořad Ušák vychází na Seznam Zprávách v premiéře každou neděli v 17:00.

Reklama

Související témata:

Doporučované