Hlavní obsah

Schick s Messim v PSG, to je nesmysl. Seděl by mi v útoku City, říká Koller

Hostem nového dílu pořadu Ušák byl Jan Koller.Video: Jaromír Bosák , Seznam Zprávy

 

Reklama

Kariéru fotbalového hráče má úspěšně za sebou. V posledních měsících si ale zvyká na role nové. Před Vánoci vydal knihu a na začátku února bude mít premiéru dokument o něm. Hostem Ušáku byl Jan Koller.

Článek

Byl, je a zřejmě navždy zůstane klukem ze Smetanovy Lhoty. A to i přes to, že je historicky nejlepším střelcem české fotbalové reprezentace. Jan Koller se nesmazatelně vepsal do srdcí fotbalových fanoušků nejen u nás doma. Dlouhé hodiny byste si o něm mohli vyprávět s příznivci Dortmundu, Lokerenu nebo Anderlechtu Brusel. Tam všude zanechal významnou stopu a přispěl svým tehdejším klubům k velkým úspěchům.

Hlavní témata Ušáku s Janem Kollerem

02:04 - Co se v jeho životě změnilo za poslední čtyři roky

05:10 - Jak probíhalo natáčení filmu o něm

07:03 - O belgické lize, a jak se změnil Dortmund

10:20 - Jak mu sedí role fotbalového kritika

12:41 - O Patriku Schickovi

17:10 - O filmu, který jde v únoru do kin

22:13 - Co plánuje do budoucna

23:24 - O knize, která před Vánoci vyšla

Na celý díl se podívejte ve videu v úvodu článku.

Zároveň byl „Dino“ historicky prvním hostem Ušáku. Nyní přišel čas, takřka po čtyřech letech, pozvat Honzu znovu. Důvodů bylo více než dost. Nedávno vyšla kniha mapující osudy vysokého útočníka, Koller se stal i expertem hodnotícím své současné následovníky na stránkách denního tisku a v neposlední řadě míří do kin celovečerní dokument Příběh obyčejného kluka. Pochopitelně, v hlavní roli je Jan Koller.

Upřímně, po těch letech, co Honzu znám, mě docela překvapilo, že vyšla zmíněná kniha, a hlavně že se pustil do natáčení filmu. Vždy patřil k těm, kteří zůstávali raději mimo pozornost novinářů a jejich diktafonů, o kamerách ani nemluvě. Sám ale říká, že ke změně v přístupu napomohlo i dlouhé covidové období, kdy jsme byli nadlouho uzavřeni ve větší či menší izolaci. Z Jana Kollera se stal otevřenější člověk, a tím pádem se čtenáři či diváci mohou dozvědět i podrobnosti o tom, jak to měl těžké v kabině Sparty nebo jak to bylo s jeho rozvodem. Před několika lety těžko představitelné.

V nejnovějším díle Ušáku jsme ale probrali i jiné věci. Třeba minulost, současnost i budoucnost Kollerova nástupce v reprezentačním dresu Patrika Schicka. Jestli by mu něco neradil, bylo by to angažmá ve Francii, konkrétně v PSG, o němž se také v minulých dnech mluvilo. Rozhodně ví, o čem mluví, sám si v dresu Monaka nejvyšší francouzskou soutěž vyzkoušel. Spíše by mu doporučil cestu do Manchesteru City, kde by mohl plnit roli klasického hrotového útočníka.

Zavzpomínal i na první utkání, v němž Schicka viděl. Tehdy se mladíkovi v dresu Bohemians vůbec nedařilo a Koller jen kroutil hlavou, co že to má být za talent. Jenže během několika let se Patrik posunul o kosmické roky dopředu.

Ušák číslo 194 přináší i náhled na to, jak to má Jan Koller s rolí experta, jaké knížky hltal jako kluk i jak se popasoval s tím, když měl řídit po mnoha letech holešovickými ulicemi starou škodovku sto dvacítku. A to ještě zdaleka není všechno.

Více naleznete v úvodním videu. Další díly Ušáku můžete zhlédnout zde.

Pořad Ušák vychází na Seznam Zprávách v premiéře každou neděli v 17:00.

Reklama

Doporučované