Hlavní obsah

„Víno lili z kýble,“ historik popsal, jak čeští letci v RAF prožívali Vánoce

Hostem nového dílu Ušáku byl historik Jiří Rajlich.Video: Jaromír Bosák, Seznam Zprávy

 

Reklama

Jeho profesí i koníčkem je historie, především pak ta válečná, o které napsal desítky publikací. Hostem nového dílu Ušáku byl Jiří Rajlich.

Článek

Jestli budete pátrat po někom, kdo je opravdovým odborníkem na historii českých a slovenských pilotů, kteří bojovali ve druhé světové válce, nemůžete minout Jiřího Rajlicha, vedoucího historicko – dokumentačního odboru Vojenského historického ústavu. Ale zachycení života československých vojenských letců stíhačů a posádek bombardovacích letounů je jen výsek velmi rozsáhlé odborné činnosti pana Rajlicha. Zajímá se o letectví během první světové války, hodně času věnuje i filmům z vojenského prostředí, spoustu odborných publikací věnoval i dalším historickým etapám spojeným s armádou či vojenskými konflikty.

Hlavní témata Ušáku s Jiřím Rajlichem

02:36 - Co ho přivedlo k historii

03:28 - Jak čeští letci RAF prožívali Vánoce a jací byli

06:31 - O obětech bitvy o Británii a vzpomínka na Maršála Janouška

09:32 - O letci Josefu Františkovi

14:30 - Rozdíl mezi stíhači a bombardéry

16:58 - Jak současní Britové vnímají odkaz českých letců

18:40 - O ženských letkyních

20:26 - Jak moc rezonuje odkaz operace Anthropoid

22:56 - O špatně nastavené výuce dějepisu

25:40 - Jak se mu líbí filmy o válečných letcích

27:10 - Je ještě nyní po čem ve válečném vojenství bádat?

Na celý díl se podívejte ve videu v úvodu článku.

Pro českého čtenáře a milovníka vojenské historie je ovšem příběh československých vojenských pilotů tím nejzajímavějším tématem z období druhé světové války. Jména jako František Fajtl, Emil Boček, František Peřina patří do zlatého fondu našeho dějepisu. Možná se už tolik neví o osudech Jana Františka, muže, který dokázal během několika málo týdnů sestřelit sedmnáct německých letadel, což je druhé místo mezi českými stíhači za Karlem Kuttelwascherem.

František byl skvělým, ale těžko řiditelným pilotem. Pod českými veliteli, kteří velmi dbali na disciplínu, by asi létat nemohl. Dostal se ale do polské letky, kde dostal velkou volnost. V podstatě měl volnost v tom, co podnikne, jak se bude za kniplem chovat. Bohužel, zemřel velmi záhy, podle legendy poté, co předváděl své letecké umění nad domem své milé.

Během svých pracovních návštěv Anglie měl Jiří Rajlich možnost z první ruky zjišťovat, že úcta a vděk českým letcům, kteří významně pomohli v bitvě o Británii, stále na britských ostrovech trvá. Velmi dobře si tamní obyvatelé pamatují, že mnozí z československých pilotů se už domů nikdy nemohli podívat. Do služeb RAF postupně nastoupilo zhruba 2500 letců a pozemních pracovníků, z nichž nepřežilo 531, což je opravdu vysoké číslo.

Jiří Rajlich se hodně věnuje i kapitole Anthropoid. Sám ale říká, že by nebylo dobře, kdyby se pozornost ohledně českého odboje upínala jen tímto směrem, jakkoli má pro Gabčíka, Kubiše a jejich kolegy jen slova chvály a vyzdvihuje jejich hrdinství a absolutní oběť. Nechtěl by, aby se zapomnělo na jména Morávek, Balabán, Mašín a na další odbojáře, kteří položili život v boji proti nacistickému Německu.

Jestli něco Jiřího Rajlicha trápí, pak je to současná výuka dějepisu. Zatímco na výuku o třetihorách a dalších hodně dávných etapách je určena celá řada hodin, na události novodobější, třeba na druhou světovou válku, neřkuli třeba padesátá a šedesátá léta minulého století, zbývá maximálně několik desítek minut, jestli vůbec.

Ve vánočním díle Ušáku se ale můžete dozvědět i o příhodě jako vystřižené z Pelíšků, nebo o tom, jak se W. Churchill postavil za Němci zajaté československé letce a pořád to nebude všechno.

Více naleznete v úvodním videu. Další díly Ušáku můžete zhlédnout zde.

Pořad Ušák vychází na Seznam Zprávách v premiéře každou neděli v 17:00.

Reklama

Doporučované