Hlavní obsah

Z Moskvy řídil na sraz reprezentace. „Dal jsem to za den,“ říká hokejista Sekáč

Hostem Ušáku byl hokejista Jiří Sekáč.Video: Jaromír Bosák , Seznam Zprávy

 

Reklama

V české lize se moc neohřál, vystřídal čtyři kluby NHL a v KHL získal dva tituly. Nyní zakotvil ve Švýcarsku a tamní hokej si nemůže vynachválit. Hostem Ušáku byl Jiří Sekáč.

Článek

Jiří Sekáč to vzal hodně zkrátka. Jako teenager, který neodehrál ani minutu v české hokejové extralize, se sbalil a odjel zkusit štěstí v kanadské juniorské soutěži. Jako nedraftovaný hráč, i když o něj mělo zájem několik klubů z NHL. Podle vlastních slov neměl z cizího prostředí a jiného hokeje žádné obavy, spíše se těšil.

Rychle překonal nesnáze plynoucí z neznalosti angličtiny a mezi spoluhráče bezproblémově zapadl. Původem Západočech proživší dětství v Aši a Mariánských Lázních se do Evropy vrátil až jako dospělý muž. Ale ne na Kladno, kde s velkým hokejem začínal, nýbrž podstatně východněji – do Popradu, tedy týmu hrajícího KHL.

Hlavní témata Ušáku s Jiřím Sekáčem

01:25 – O hokejových začátcích

02:38 – O prvním přesunu do Kanady a cestě do NHL

07:10 – Jak dal přednost Montrealu před Kazaní

11:06 – O rychlých výměnách týmů v NHL

12:53 – Vzpomínka na působení v KHL

17:07 – Jak se mu žije a hraje ve Švýcarsku

20:37 – Jak jel z Moskvy autem na sraz reprezentace

22:34 – O úspěších i neúspěších v reprezentaci

24:02 – Vzpomínka na hokejové bitky

25:43 – O povaze Švýcarů a spoluhráčích v týmu

28:23 – O fyzické přípravě před sezonou

30:22 – Jak je na tom s jazyky

Na celý díl se podívejte ve videu v úvodu článku.

Teprve poté se ukázal v Praze, když se přesunul na jedenadvacet utkání do Sparty a více jak sedmdesátkrát nastoupil za HC Lev Praha, účinkující v KHL. Dnes ale mají skauti týmů NHL oči opravdu všude, pečlivě začali sledovat i především ruskou prémiovou soutěž, a tak se jim dostal do zorného úhlu i Jiří Sekáč.

Nevyhlédl si ho ledajaký klub. Nejvážnější zájem ukázali slavní Montreal Canadiens. A tak nastalo stěhování do města, kde je hokej skutečně náboženstvím. Pro Jiřího to byla úplně nová situace. Vzpomíná na to, jak prakticky všude vídal vlajky Canadiens, na fanoušky narazil na každém rohu. Dodnes na toto angažmá vzpomíná jen a jen v dobrém, byť netrvalo tak dlouho, jak by si asi představoval.

V NHL vystřídal Jiří Sekáč celkem čtyři kluby. Kromě Montrealu hrál v Arizoně, Chicagu a Anaheimu. Na svém kontě má 108 odehraných zápasů a také několik velmi rychlých stěhování, což je snad jediná nepříjemnost, která mu v NHL kazila náladu. Není to nic jednoduchého, sbalit se doslova přes noc a přesunout se třeba až na druhý konec kontinentu. Hledat nové bydlení, vyřešit co s autem, v případě rodin musíte hledat také školu nebo školku. Odvrácená strana nejlepší hokejové soutěže na světě.

V nejnovějším díle Ušáku mluvil český reprezentant i o návratu do KHL a životě v Rusku. Z ryze sportovního hlediska šlo o úspěšnou etapu, protože jak s Kazaní, tak s Omskem získal mistrovský titul. Vyzkoušel si i angažmá v CSKA Moskva, ale režim byl prý v Kazani daleko přísnější. Při pozorném poslechu se dozvíte, proč musel se spoluhráči odcházet spát den před zápasem na „bázu“, která byla vzdálena jen několik desítek metrů od budovy, kde bydlel s rodinou.

Probrali jsme i reprezentační kariéru a dvě „bramborové“ medaile. Jedna je připomínkou světového šampionátu, druhá pro změnu olympijských her. Ale také stěhování do švýcarského Lausanne, které si Jiří nemůže vynachválit. Líbí se mu Švýcarsko jako takové i život v klubu. Hokej je ve Švýcarsku na vzestupu a ukazuje to i zájem o domácí nejvyšší soutěž. Ale v Ušáku s Jiřím Sekáčem se můžete dozvědět i mnohem více.

Více naleznete v úvodním videu. Další díly Ušáku můžete zhlédnout zde.

Pořad Ušák vychází na Seznam Zprávách v premiéře každou neděli v 17:00.

Reklama

Související témata:

Doporučované