Hlavní obsah

Zvěrstva, která se dějí na Ukrajině, jsem v 21. století nečekal, říká Kubal

Hostem Ušáku byl novinář Michal Kubal.Video: Jaromír Bosák, Seznam Zprávy

 

Reklama

Začínal jako elév, postupně se vypracoval až do role válečného reportéra a jednoho z moderátorů hlavních zpráv České televize. Hostem Ušáku byl novinář Michal Kubal.

Článek

S trochou nadsázky se dá napsat, že Michal Kubal vším, čím byl v televizní branži, byl rád. Těsně po dovršení dvaceti let začal na Kavčích horách v budově zpravodajství jako elév, který má na starosti především pomocné práce a stará se o pracovní komfort zkušenějších kolegů.

Velmi rychle ale postupoval v hierarchii redakce zpravodajství a dnes má v životopise uvedeno, že pracoval jako redaktor zahraniční redakce i její vedoucí, má za sebou i službu na prestižním postu stálého zpravodaje v USA, novinářsky pokrýval také mnohé válečné konflikty – ať už to byla Bosna, Irák nebo Afghánistán, staral se o informování české veřejnosti o humanitární katastrofě na Haiti po silném zemětřesení, v posledních letech ho můžete vídat i jako moderátora hlavních zpravodajských relací České televize: Opravdu toho není na jednoho redaktora a moderátora málo.

Hlavní témata Ušáku s Michalem Kubalem

02:30 – O narození čtvrtého dítěte a jak zvládá práci

04:22 – O vývoji jeho kariéry až k moderování hlavních událostí

09:26 – Jaký je rozdíl mezi rolí zpravodaje a moderátora

11:22 – Jaké to bylo na válečné Ukrajině

17:33 – O objektivitě ve zpravodajství

19:37 – O rozhovoru s Volodymyrem Zelenským

21:33 – Vzpomínka na zajetí v Iráku

26:10 – O vedení rozhovorů v televizi

31:50 – Jak podle něj skončí válka na Ukrajině

Na celý díl se podívejte ve videu v úvodu článku.

Jako ostatní kolegy, i Michala pracovně velmi vytěžuje ruská agrese na Ukrajině. Sám se také na tři týdny do Kyjeva vydal, aby reportoval o aktuálních událostech přímo z místa, kde se válka odehrává. Odjet do míst, kam dopadaly ruské rakety, rozhodně nebylo jednoduchým rozhodnutím. Samo o sobě je složité, vydat se do takových míst. Ovšem Michal Kubal musel zvažovat i ten fakt, že jeho manželka měla těsně před porodem čtvrtého potomka. Výhodou na druhé straně bylo, že právě manželka Anetta také pracovala jako televizní „zahraničář“ – shodou náhod se potkali při práci v Bosně – a tím pádem věděla, co se manželovi honí hlavou.

V nejnovějším díle Ušáku Michal zavzpomínal i na rok 2005, kdy byl s kolegy Klímou a Pohankou unesen v Iráku. Tehdy nevěděli, jestli se vůbec ze zajetí vrátí, a když, tak v jakém stavu. Podle vlastních slov Michala tento krátký, leč velmi významný úsek života hodně ovlivnil, co se jeho myšlenkového nastavení týče. I když se prý také někdy rozčílí, vždycky se snaží vrátit k tomu, že každý nový den je vlastně příjemný bonus navíc.

V tomto díle Ušáku vyprávěl Michal Kubal i o tom, proč se snaží i zpravodajství postavit na příbězích, které jsou pro diváka srozumitelnější než suchopárný výčet faktů. Jaké to bylo, když za ním přišli kolegové a nadřízení s tím, že by se měl postavit ve studiu před kameru a moderovat Události. Nejprve se mu do toho příliš nechtělo, přece jen moderovat hlavní zpravodajskou relaci a „prodávat“ práci desítek lidí je něco jiného než klasická práce zahraničního zpravodaje, který je vlastně takovou samostatnou jednotkou. Nakonec se nechal přesvědčit a na moderátorské místo se postavil. V Ušáku měl větší pohodlí, mohl se posadit do pohodlného křesla.

Více naleznete v úvodním videu. Další díly Ušáku můžete zhlédnout zde.

Pořad Ušák vychází na Seznam Zprávách v premiéře každou neděli v 17:00.

Reklama

Doporučované