Hlavní obsah

Banální operace ji stála život. Manžel se 10 let snažil prokázat vinu lékařů

Manželka Petra Vencelidese zemřela po operaci žlučníku. Následovala dekáda sporů.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Deset let se snažil Petr Vencelides dokázat, že jeho žena by bývala nemusela zemřít, kdyby lékaři v havlíčkobrodské nemocnici nepochybili.

Článek

V roce 2011 manželka Petra Vencelidese podstoupila v havlíčkobrodské nemocnici banální operaci. Odstranění žlučníku kvůli žlučníkovým kamenům, řečeno laicky. V průběhu laparoskopické operace se ale situace zdramatizovala.

„Zjistili, že je tam něco jinak, že má fyziologickou anomálii, že má, lidově řečeno, dva vývody a přeťali ten nesprávný,“ vypráví Petr Vencelides. Obviňoval lékaře, že neudělali řádné předoperační vyšetření.

Tuto chybu sice vyvracely znalecké posudky, které později vypracovali znalci z Brna a z Olomouce, ale slovenský chirurg Peter Ziman, od kterého si nechal vypracovat znalecký posudek Petr Vencelides, ji za chybu označil: „Pokud se útvar - pokládaný za vývod žlučníku - chystá operatér zaklipovat a pak přerušit, nesmí tak udělat, pokud nemá naprostou jistotu, že se skutečně o něj jedná.“

Podle něj v nepřehledné situaci měl operatér preparaci přerušit a ještě před protnutím útvaru, který mylně pokládal za vývod žlučníku, měl toto ověření provést. Mohl tak zabránit fatálnímu poranění jaterního žlučovodu, ke kterému vzápětí došlo.

Lékaři z Havlíčkova Brodu se situaci snažili zachránit tím, že provedli tzv. Rouxovu kličku, kdy operatér napojí žlučovod na tenké střevo. Z nepochopitelných příčin si operatér popletl konce přestřihnutého střeva a na žlučovod „našil“ nesprávný konec střevní kličky. Střevní obsah tak nebyl nasměrován směrem žaludek-konečník, ale směrem k žlučovodu. Žluč nemohla dostatečně odtékat, došlo k významné poruše hojení vytvořené spojky a k rozpadu sešití střeva a žlučovodu.

„Kdyby zkontroloval operační pole, jak má, poznal by to a mohl ještě napravit,“ uvedl ve svém posudku Peter Ziman. To se ale nestalo. Přestože lékaři ve fakultní nemocnici Hradec Králové, kde byla pacientka později opakovaně hospitalizována, dělali, co mohli, došlo k fatální devastaci jater a pacientka čtyři roky nesnesitelně trpěla. Její stav si vyžádal transplantaci jater. Jenže první játra tělo nepřijalo a druhou transplantaci pacientka nepřežila.

Trestní oznámení, stížnosti na zdravotní odbor krajského úřadu, občansko-právní žaloba na odškodnění pozůstalých – všechno tohle Petr Vencelides na své několik let trvající cestě za nalezením pravdy absolvoval.

Lékaři, kteří operaci prováděli, se nám odmítli vyjádřit, tisková mluvčí havlíčkobrodské nemocnice Petra Černo již dříve zákrok lékařů obhajovala. Podle ní všechny znalecké posudky, které vypracovali odborníci z jiných nemocnic, potvrzovaly, že operatéři chybu neudělali.

Na poslední chvíli

Vzhledem k tomu, že projednávání občansko-právního sporu, který vedl Petr Vencelides s nemocnicí, se neúnosně protahovalo a nezabíraly ani jeho stížnosti až na Ministerstvo spravedlnosti na zbytečné průtahy, hrozilo nebezpečí, že loni v prosinci bude celý případ promlčen.

Až po naší reportáži se najednou ledy pohnuly. Jak Okresní soud v Havlíčkově Brodě, tak Krajský soud v Hradci Králové letos dospěly k závěru, že nemocnice je vinna. „Dohodli jsme se s nemocnicí i na výši odškodnění, ale součástí dohody je článek, že nebudeme výši kompenzace veřejně sdělovat,“ říká Petr Vencelides.

Takže stejně jako předchozí roky prožije Vánoce sice se smutnou vzpomínkou na zesnulou manželku, ale letos alespoň s pocitem, že dosáhl spravedlnosti.

Tým Josefa Klímy

Foto: David Neff, Seznam Zprávy

Josef Klíma, Marcela Sobotková a Jaroslav Mareš.

Příběhy podvodů, neetického jednání, pohnuté lidské osudy i dosud neznámé okolnosti historických událostí. To jsou témata týmu Josefa Klímy.

Reklama

Doporučované