Hlavní obsah

Glosa: Kde končí svoboda a začíná povinnost. A platí to i v pandemii?

Glosa Jiřího Přibáně: Kde končí svoboda a začíná povinnost i v pandemii.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Právník a pedagog Jiří Přibáň se ve své glose zamýšlí nad představou, že právo na svobodný život je „absolutní“.

Článek

Žijeme v době společenského i jazykového zmatku, ve kterém rasisté bojují proti diskriminaci a neonacisté na sebe berou žluté hvězdy, a varují před holocaustem a apartheidem. To vše dokázala způsobit pandemická situace a s tím spojená mimořádná opatření, jež jsou zapotřebí na její řešení, a která přijímají demokratické vlády po celém světě, i vlády nedemokratické.

V této souvislosti, myslím stojí za připomenutí, že i když neustále hovoříme o právech a svobodách, ve skutečnosti politika začíná s povinností.

Každá vláda má povinnost chránit životy svých občanů a každý občan má povinnost vládu poslouchat, ale také kontrolovat a kritizovat, když něco dělá špatně. Toto není nová myšlenka.

Toto je stará myšlenka anglického filosofa Thomase Hobbse, který uprostřed anglické občanské války a revoluce přišel s metaforou mořského monstra, Leviatana, který symbolizuje vládu.

Vládu, která chrání občany na životech, ale která také hájí jejich právo na život. Na to občas zapomínáme a myslíme si, že naše právo na život je nějakým absolutním právem, které nikdo nesmí nijak omezit a ani další svobody.

To je ovšem omyl, protože všechna práva a svobody jsou relativní, a vláda, která by zapomněla na to, že musí chránit životy občanů, by ztratila svou legitimitu.

Občané, kteří si naproti tomu myslí, že jejich svoboda je absolutní a nemusí respektovat práva ostatních, ve skutečnosti chtějí návrat do toho přirozeného stavu, ve kterém silnější vždycky vítězí nad slabším, a ten, kdo je slabší, může také zemřít, protože neobhájil své právo na život. Právě před tím varoval Thomas Hobbes a právě tohle bychom měli mít na mysli i v této mimořádné době.

Celou glosu Jiřího Přibáně si můžete pustit v úvodním videu. Je součástí pořadu Záhady Josefa Klímy, který vysílá Televize Seznam v premiéře každý čtvrtek od 20:00.

Archiv pořadu najdete zde.

Reklama

Doporučované