Hlavní obsah

Glosa: Leželi před námi jako hadrové panenky. Bylo mi trapně při focení

Glosa Petry Procházkové: Leželi před námi jako hadrové panenky, zahrabaní v listí, čtyři dny nejedli ani nepili – bylo mi trapně, když jsem si je fotila.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Novinářka Deníku N Petra Procházková ve své glose rozebírá události z polsko-běloruské hranice. A jakou roli v nich hrají novináři.

Článek

Opravdu nejsem nadšená z toho, že do Evropy proudí desetitisíce nešťastných lidí. Už jenom proto, že jsem kvůli nim musela minulý týden chodit po lesích u bělorusko-polské hranice. Byla mně zima. Všude kolem močály, lesy, zubři, sychravo a teploty kolem nuly. Jim muselo být ještě hůř. Jako například dvěma Syřanům, které jsme díky polským dobrovolníkům našli ve zcela zuboženém stavu.

Řekla bych za pět minut dvanáct.

Čtyři dny nejedli, nepili, leželi před námi jako hadrové panenky, zahrabáni v listí, o kterém si mysleli, že je zahřeje. Fotili jsme si je. Bylo mi trochu trapně, ale my novináři přece potřebujeme svědectví o tom, co se na hranici děje.

Den na to jsme se zúčastnili pohřbu jednoho devatenáctiletého Syřana. Neuměl plavat. A když ho běloruští pohraničníci strčili do hraniční řeky, pochopil, že už nebude mít možnost se to naučit.

Pohřbu se účastnilo asi 50 novinářů. A také jeho rodina, bratři a maminka. Tatínek zemřel v tom uprchlickém táboře v Jordánsku, odkud kluk utíkal. Fotili jsme si všechno, celý obřad, a když byl kluk pohřbený, příbuzní se k nám obrátili přes telefon.

Děkujeme vám za to, že jste se přišli s naším Ahmedem rozloučit. Bylo mi zase trochu trapně. My jsme se nepřišli rozloučit. My jsme si přišli vydělat peníze a sesbírat zase nějaké ty smutné, tragické příběhy, abychom je mohli medializovat.

Opravdu nejsem nadšená z toho, že k nám proudí do Evropy uprchlíci. Ale na druhou stranu mým úkolem je posbírat ty nejstrašnější příběhy a dát vám je přečíst. Záleží pak už jen na vás, jak se rozhodnete.

Máme několik možností. Vlastně jenom dvě.

Buď se necháme Lukašenkem vydírat, a budeme se dívat na to, jak nám na prahu Evropy mrznou a umírají lidé, a nebo si s tou uprchlickou krizí nějak poradíme.

Například tak, jak nám velí mezinárodní úmluvy. Když už se někdo přes ten ostnatý drát dostane a proleze k nám do Evropy, musíme ho přijmout, nakrmit a napojit, a posoudit, jestli má na naši ochranu v Evropě nárok.

Celou glosu Petry Procházkové si můžete pustit v úvodním videu. Je součástí pořadu Záhady Josefa Klímy, který vysílá Televize Seznam v premiéře každý čtvrtek od 20:00.

Archiv pořadu najdete zde.

Reklama

Doporučované