Hlavní obsah

Glosa: Na Hradě raději bývalého komunistického vojáka než práskače

Glosa Tomáše Etzlera: Na Hradě raději bývalého komunistického vojáka než komunistického práskače. Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Novinář Tomáš Etzler ve své glose rozebírá, proč by si radši vybral jako kandidáta na prezidenta bývalého vojáka než bývalého premiéra.

Článek

Přiznám se, že mě v poslední době dost překvapuje agresivita útoků na prezidentskou kandidaturu generála Petra Pavla kvůli jeho členství v Komunistické straně Československa v 80. letech minulého století.

Já tady snad nemusím znovu rozvádět, že komunisty nemám rád, že je považuji za zločince, ale i já jsem vyrůstal v Husákově Československu a mezi svými známými, mezi spolužáky, potom později kolegy, pár komunistů bylo. Někteří tam byli ze zbabělosti, někteří z vypočítavosti.

Generál Pavel vyrůstal v rodině důstojníka Československé lidové armády a sám chtěl mít kariéru profesionálního vojáka, sám chtěl být vojákem z povolání. A to bez členství ve straně nebylo v tu dobu dost dobře možné.

Generál Pavel o svém členství v KSČ nikdy nemlžil, otevřeně o něm hovoří a opakovaně se za něj omluvil. Pro mě potom jako válečný hrdina na Balkáně a později jako předseda vojenského výboru NATO prošel náročným očistcem.

Česká republika čelí v poslední době bezprecedentním bezpečnostním hrozbám. Samozřejmě, jednak ze strany Ruska, ale i ze strany Číny. A ve vedení této země by měli být nebojácní lidé, kteří umí vést v krizi.

V neposlední řadě, žádná z demokratických stran zatím nebyla schopna představit výrazného, všeobecně známého kandidáta, všeobecně známou osobnost, která by byla přijatelná pro většinu voličů v České republice.

Jestli budu volit generála Pavla, netuším. Uvidíme, kdo se ještě objeví. Každopádně ale mohu říct, že na Hradě budu mít daleko radši bývalého člena KSČ, který už se dekády jako komunista nechová, než trestně stíhaného, prolhaného papaláše, o jehož charakteru svědčí i to, že byl komunistickým práskačem, tedy estébákem.

Celou glosu Tomáše Etzlera si můžete pustit v úvodním videu. Je součástí pořadu Záhady Josefa Klímy, který vysílá Televize Seznam v premiéře každý čtvrtek od 21:00.

Archiv pořadu najdete zde.

Reklama

Doporučované