Hlavní obsah

Glosa: Plná závislost na ruském plynu je chybou politických ignorantů

Glosa Daniela Kroupy: Stoprocentní závislost na ruském plynu je chybou českých politických ignorantů.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Pedagog a filozof Daniel Kroupa ve své glose rozebírá, proč se nám dosud nepodařilo diverzifikovat energetické zdroje a proč jsme z velké části stále závislí na Rusku.

Článek

Naše vláda a ostatně my všichni máme teď plnou hlavu starostí s tím, jak přežijeme příští zimu. Hrozí, že nám Rusko zavře plyn, na kterém jsme stoprocentně závislí. Člověk si říká, jak se něco takového mohlo stát. Vždyť již v 90. letech se podařilo přehlasovat Václava Klause ve vládě a napojili jsme se na norský plyn. Ten nám Norové dodávali celá desetiletí.

Každému rozumnému člověku, kterému záleželo na nezávislosti České republiky, bylo jasné, že naše energetické zdroje musíme diverzifikovat. A hledat všechny možné příležitosti, abychom nebyli závislí na tom jednom jediném zdroji, zejména ne na tom ruském. Výsledek je stoprocentní závislost na ruském plynu, stoprocentní závislost na ruském jaderném palivu, no a tu ropu se podařilo přece jenom trochu diverzifikovat.

To, jak se to mohlo stát, je z velké části vinou politických ignorantů, kteří si základní myšlenky samostatnosti nikdy neosvojili. Ale nejenom jich. Oni byli pouhým nástrojem lidí, kteří ve vládě v nejvyšších funkcích aktivně prosazovali naši závislost na Rusku.

Jenom si vzpomeňme, jak pan Klaus zpochybňoval stavbu ropovodu do Ingolstadtu. Jak prosazoval jednostrannou závislost na ruském plynu. Jenom si připomeňme, jak ještě před pár lety prezident Zeman prosazoval naši dostavbu jaderných bloků Rosatomem, ruskou firmou, která by naši závislost na Rusku ještě posílila.

To nebyla jenom chyba v hodnocení politické situace, to bylo ohrožení základních principů samostatné existence republiky. Proč to ti lidé dělali, já nechci spekulovat. Nebyli to jen ti, o kterých mluvím. Bylo jich mnohem víc. Ale těšili se ruské podpoře, když kandidovali do parlamentu nebo na prezidentskou funkci.

Myslím, že by to mělo být pro nás poučení, abychom v příštích volbách takové lidi do vysoké politiky už neposílali.

Celou glosu Daniela Kroupy si můžete pustit v úvodním videu. Je součástí pořadu Záhady Josefa Klímy, který vysílá Televize Seznam v premiéře každý čtvrtek od 21:00.

Válka na Ukrajině

Foto: Seznam Zprávy, Shutterstock.com

.

Podívejte se, jak pomoci Ukrajině. Reportéři Seznam Zpráv se už pošesté vydali na Ukrajinu, podívejte se na jejich očitá svědectví z válkou zmítané Ukrajiny. Seznam Zprávy v ukrajinštině (praktické informace, zprávy, příběhy) – Українські новини.

To nejdůležitější k dění na Ukrajině shrnujeme každý všední den v newsletteru Tečka. Přihlaste se k odběru.

Reklama

Doporučované