Hlavní obsah

Glosa: Proč Putin podporoval extremisty ve světě i u nás doma?

Glosa Jiřího Přibáně: Proč Putin podporoval extremisty ve světě i u nás doma? Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Právník a pedagog Jiří Přibáň se ve své glose zamýšlí, co vedlo ruského prezidenta Vladimira Putina podporovat nejrůznější politické extremisty.

Článek

Před 100 lety T. G. Masaryk popisoval situaci na konci 1. světové války a budování nového světového řádu jako světovou revoluci. Myslel tím revoluci, ve které demokracie vítězí proti autoritářství, republika proti monarchii a svoboda, ta osobní i ta národní, proti útlaku. Útlaku impérií.

Dnes vidíme, že tato světová revoluce nikdy neskončila a neustále trvá. S obrazy z ukrajinské války se nám znovu a znovu vrací ta myšlenka, že demokracie, to není zápas jednoho národa proti druhému, to není zápas, který by vedla nějaká světová velmoc, ať jsou to USA, nebo EU, proti jiným státům, které by se demokratické vládě bránily. 

Demokracie, to je neustálý zápas, který vedeme nejenom s odpůrci demokracie, ale především sami se sebou. Proto také v Evropě Putin tak usilovně podporoval extremisty, ať už se jednalo o Salviniho, Le Penovou nebo i naše české politiky.

Proto také vidíme, že demokracie, to je zápas především uvnitř nás samých o naše srdce, o naše ideje, o to, kde sami stojíme, kde chceme stát a jací chceme být. Je to koneckonců zápas o naši vlastní identitu.

Celou glosu Jiřího Přibáně si můžete pustit v úvodním videu. Je součástí pořadu Záhady Josefa Klímy, který vysílá Televize Seznam v premiéře každý čtvrtek od 21:00.

Archiv pořadu najdete zde.

Reklama

Doporučované