Hlavní obsah

Glosa: Některá hesla možná škodí demokracii víc než bomby

Glosa Jiřího Přibáně: Špatné slogany na billboardech jsou pro demokracii možná škodlivější než bomby.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Právník a pedagog Jiří Přibáň se ve své glose zamýšlí, co demokracii nejvíc škodí a ničí.

Článek

Když jsem jel do centra Prahy, objevil jsem, tak jako mnoho jiných, onen billboard, na kterém se praví, že za Babiše bylo líp. A znovu jsem si při té příležitosti uvědomil, že demokracii neničí ani tak bomby, nebo špatné rozhodování, ale především a nejvíc ze všeho ji ničí jazyk.

Tím, jak spolu mluvíme, jak komunikujeme o tom, co nás spojuje i rozděluje. Vlastně určujeme, jestli jsme schopni chovat se jako demokraté, či nikoliv.

Věta, že za nějakého konkrétního politika bylo lépe, potom znamená, že ten politik jakoby všechno rozhodoval za nás. V té větě je skrytá lhostejnost, že tedy my nemusíme nic, nás se to netýká, to někdo rozhodne někde jinde. Ale současně také cynismus, že ti, kdo něco dělají, kdo mají moc, ti nic neumí, myslí jenom na sebe, a nemyslí na ty druhé. Obzvláště na ty naše lidi.

Neexistují „naši lidé“ a „vaši lidé“. Existuje jeden lid, který se musí umět dohodnout a který spolu musí mluvit tak, že jedni nebudou méněcenní ve srovnání s druhými, že rozhodujeme my a ne někdo za nás, kdo nám určí, jestli nám je lépe, nebo hůř.

Celou glosu Jiřího Přibáně si můžete pustit v úvodním videu. Je součástí pořadu Záhady Josefa Klímy, který vysílá Televize Seznam v premiéře každý čtvrtek od 21:00.

Archiv pořadu najdete zde.

Reklama

Doporučované