Hlavní obsah

Keltské oppidum na Závisti má překrýt vrstva betonu. Část veřejnosti je proti

Záhady Josefa Klímy: Keltské oppidum na Závisti má překrýt vrstva betonu, příznivci Keltů protestují.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Bývalé keltské oppidum na Závisti je jednou ze šesti keltských lokalit u nás a je prohlášeno za národní kulturní památku. Nyní má část jeho akropole překrýt betonová deska.

Článek

Významná lokalita leží na katastru Dolních Břežan. Obec o zkulturnění místa usilovala od chvíle, kdy tu skončily archeologické průzkumy.

Původní plány počítaly s postavením replik keltských obydlí. Z replik obydlí a opevnění nakonec sešlo a na stole je nyní modernější projekt o dvou fázích, nazvaný Zpřítomnění.

V první fázi na místě roste rozhledna. Ve druhé se mají na vrcholu objevit betonové obrysy bývalých staveb. Proti podle nich necitlivému záměru se rázně ohrazují členové spolku Svědkové času, kteří si na Závist chodí připomínat keltské a pohanské svátky.

Argumentují mimo jiné tím, že když chtěli na místě před šesti lety postavit dřevěnou sochu s kovovými prvky, byli odmítnuti. V zamítavém stanovisku stálo odůvodnění, že socha by narušovala krajinný ráz a pietu místa.

Jak se po šesti letech vedení Dolních Břežan podařilo zlomit odpor státních úřadů a jsou betonové desky citlivým zpřítomněním dávné památky? Co všechno projekt, opravdu nazvaný Zpřítomnění, obsahuje, co z jeho realizace už roste na místě a co stále leží na stolech úředníků? Dozvíte se v úvodní reportáži.

Záhady Josefa Klímy vysílá Televize Seznam v premiéře každý čtvrtek od 20:00. Archiv pořadu najdete zde.

Reklama

Doporučované