Hlavní obsah

Naletěl na trhu s půjčkami. Jeho nemovitost koupili spekulanti

Záhady Josefa Klímy: Poskytl rodný dům jako zástavu na cizí půjčku, dnes o něj zřejmě definitivně přichází.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Petr Jurčovský před léty půjčil svoji nemovitost jako zástavu k nebankovnímu úvěru. Ten ale nikdo neplatil a muž přišel o část domu. Tu ovšem koupila skupina firem kolem ostravského podnikatele, o němž jsme opakovaně natáčeli.

Článek

První reportáž o Petru Jurčovském jsme zveřejnili už před třemi lety. Tehdy se snažil za každou cenu ubránit dům u Mělníka, který vlastnil napůl se svým otcem.

I dnes bojuje Jurčovský o svůj dům. Jen protistrana se změnila.

Celý příběh začal už v roce 2009. Tehdy se muž nechal zlákat inzerátem, v němž podnikatelka hledala majitele nemovitosti, který by byl ochoten za úplatu poskytnout tuto nemovitost jako zástavu k jejímu nebankovnímu úvěru.

Nezdálo se mu to příliš riskantní? „Trochu jo, ale paní uměla velice dobře hovořit,“ bezelstně připouští.

Kristýna Pavlíková, jak se údajná podnikatelka jmenovala, si na nemovitost rodiny Jurčovských půjčila 2,6 milionu korun.

Slíbila sice, že půjčku bude splácet ona, ale ve smlouvách o půjčce figuroval jako dlužník právě Petr Jurčovský, jeho manželka a oba rodiče. „Já jsem s nimi jel do Kladna, v bance už to měli zřejmě domluvené. Vložili peníze na můj účet, který jsem si musel udělat ve Spořitelně, ač jsem účet měl v Komerční bance. Peníze tam vložili, já je zhruba za 5 minut vybral a veškeré peníze jsem ve vestibulu banky předal. V hotovosti, v takovém pytlíku,“ popisoval v září 2018 Petr Jurčovský okolnosti, za jakých podle něj došlo k finanční transakci.

Za své služby následně inkasoval odměnu necelých 400 tisíc korun. Jenže vzápětí mu začaly chodit upomínky; Kristýna Pavlíková úvěr nesplácela.

Během policejního vyšetřování, které se na jeho popud rozjelo, se ukázalo, že celá akce mohla být dobře vymyšleným plánem skupiny lidí, jak se dostat k nemovitosti Jurčovských.

Policie však později případ odložila. A finanční společnost, u které nakonec pohledávka za Jurčovskýmm skončila, vymáhala peníze u soudu.

Za tu dobu vyrostl dluh z původní částky 2,6 milionu na téměř 10 milionů korun.

Petr Jurčovský se sice snažil u soudů bránit tím, že dluh nebyl jeho a celé to na něj ušili, ale nebylo mu to nic platné. Nakonec vždy skončil jako ten, kdo má povinnost dluh splatit.

Mezitím zemřel jeho otec a zároveň vlastník poloviny domu. Na tuto půlku nyní běží dědické řízení, které ještě není u konce.

Druhá půlka domu, psaná na Petra Jurčovského, však šla do dražby. Prodejem poloviny domu v dražbě se přitom umořila jen malá část desetimilionového dluhu u nebankovní společnosti (polovina nemovitosti byla vydražena za 1,66 milionu korun).

Onu polovinu domu v dražbě získala společnost Newlakita, která spadá do impéria podnikatele Petra Nevluda z Ostravy, o jehož kontroverzním byznysu jsme zveřejnili reportáž loni v prosinci.

Firmy, za nimiž skrytě stojí, skupují levně části nemovitostí v dražbách po celé republice a poté se snaží na nich co nejvíce vydělat. Lidé, kteří s Petrem Nevludem a jeho obchodními partnery měli co do činění, si stěžují na útisk a zastrašování.

Jaké šance má Petr Jurčovský rodný dům, v němž jeho rodina žila po generace, udržet? Podívejte se na úvodní video.

Reportáž je součástí pořadu Záhady Josefa Klímy, který v premiéře vysílá Televize Seznam každý čtvrtek od 21:00. Archiv pořadu najdete zde.

Reklama

Doporučované