Hlavní obsah

Neznalost a důvěřivost ji připravila o dům, rodina musela pryč ze dne na den

Záhady Josefa Klímy: Když vás neznalost a důvěřivost připraví o střechu nad hlavou. Příběh ženy, která se dostala do spárů nebankovních společností.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Nejdřív finančně pomáhala svým rodičům, pak se snažila pomoci i své dceři. A tak zastavila dům u nebankovní společnosti. Záhy se dostala do dluhové pasti a o nemovitost přišla.

Článek

„Vím, že jsem udělala chybu. Že jsem prostě naletěla podvodníkům. Ale nechápu, jak můžou takoví lidé existovat. Jak můžou žít a ničit lidi kolem sebe,“ hodnotí dnešní situaci Judita Schmidová z Olomouce.

Kořeny budoucích potíží lze vystopovat až do roku 1964, kdy její rodiče odkoupili od národního výboru dům po člověku, který emigroval do Ameriky. „Naši ten dům koupili, vzali si na to půjčku, spláceli to třináct let spořitelně, pospravovali, vyplatili. V roce 1990 se ten dotyčný pán vrátil a dal naše k soudu. Takže jsme se o ten dům soudili - až do roku 2005. Všichni tvrdili, že jsme v právu. Ale soud jsme nakonec prohráli a naši museli tomu pánovi vyplatit milion korun,“ vzpomíná Judita Schmidová.

Půl milionu korun dokázala dát rodina dohromady. Zbývajícího půl milionu si žena půjčila v bance. Půjčku splácela určitý čas bez problémů. Pak ale přišla její dcera s tím, že potřebuje pomoci. „Udělala jsem tu chybu, že jsem dala dům přeúvěrovat kroměřížské firmě Aktivafin, s. r. o., což byla nebankovní společnost,“ konstatuje Schmidová.

Americká hypotéka

Ačkoliv v té době zbývalo doplatit zhruba 350 tisíc korun, přeúvěrování mělo vypadat tak, že si Judita Schmidová půjčila od společnosti 600 tisíc korun. Měsíční splátky činily 30 tisíc, což za pomoci dcery a zetě zvládala splácet následující rok a půl.

Pak ale přišel zeťův dlouhodobý zdravotní handicap a výpadek příjmu. Harmonogram splácení se začal hroutit.

„Požádala jsem ve společnosti, aby nám snížili splátky, aby to nějak upravili, ale že to všechno doplatíme. Odpověď byla, že ne, ať počkáme, že nás předají paní Koudelkové, která nám zajistí americkou hypotéku. Mělo to být na těch 600 tisíc korun, plus si tam napočítali další výdaje, což dělalo dohromady kolem milionu korun,“ vysvětluje nárůst dluhu Judita Schmidová.

Zmiňovaná Věra Koudelková však americkou hypotéku nevyřídila. Sama nastoupila výkon trestu za jiné finanční podvody, jak v telefonickém rozhovoru pro Seznam Zprávy potvrdil i její bývalý spolupracovník Marek Matoušek: „Co já vím, tak ta byla zavřená. Jestli je propuštěná, tak to nevím.“ A potvrdil také to, že trest byl udělen za finanční transakce.

Jméno Marka Matouška do příběhu Judity Schmidové patří. Žena tvrdí, že právě tohoto muže jí doporučila Věra Koudelková před tím, než se odmlčela; měl jí údajně pomoci vyřídit onu hypotéku. Ani to se ale nestalo.

Pohledávka místo toho putovala k další osobě. V té době naskákaly další penále a úroky, částka se vyšplhala už na 1 900 000 korun. Přičemž suma, kterou měsíčně měla Judita Schmidová splácet, zůstala stále na 30 tisících - o finanční úlevě nemohla být řeč. Což svou úvahou dokládá sama Schmidová: „Ono to zůstalo vlastně nastejno. Oni nás tak zamotali, protože člověk v tom neumí chodit. A počítali s tím, že čím víc to bude zamotanější, tak tím víc my začneme zmatkovat a oni se lehce dostanou k majetku.“

Sám Matoušek zpochybnil, že by měl mít případ na starosti. Během rozhovoru s redakcí však přislíbil, že se na celou věc podívá podrobněji a novinářka se má ozvat později. „Já se teda následně musím podívat, jak to z naší strany bylo dořešeno. Ale jestli hraje na to, že za to můžeme my, tak to je mazec,“ prohlásil. Od té doby už telefon redakci nezvedl.

Realitní společnosti

V silách Judity Schmidové nebylo splácet měsíčně tolik. Nakonec skončila v insolvenci.

V příběhu pak sehrála roli olomoucká společnost Bolona, a. s., která funguje na trhu s realitami. Jak dokládá Schmidová, právě tato společnost v jistou dobu vlastnila její pohledávku. Za firmu vystupoval Zdeněk Zabloudil, který jí podle jejích slov nabízel zpětný odkup domu, ale už za daleko vyšší částku.

Dnes je Zdeněk Zabloudil jednatelem jiné firmy – Daleros, s. r. o., která sídlí na stejné adrese jako společnost Bolona a. s. Zabloudila jsme však v sídle jeho firmy hledali marně. Nikdo nevěděl, kdy přijde, nikdo netušil, zda a kdy se vůbec objeví. A telefonický rozhovor s ním skončil v podstatě dříve, než začal. Telefon položil dříve, než vůbec poslechl, proč a v jaké věci ho redakce kontaktuje.

Insolvenční správce nakonec prodal dům Judity Schmidové jiné olomoucké společnosti - M.I.C. Estate Company, s. r. o. za 3,7 milionu korun.

Tehdejší jednatel společnosti Jiří Sedlák si dnes na koupi domu vůbec nevzpomíná; ani na to, jaký měla firma s domem další záměr.

Judita Schmidová vzpomíná, že i tato společnost jí nabídla zpětné odkoupení nemovitosti, aby o ni nepřišla. Tentokrát už za cenu 5,5 milionu korun. Složila podle svých slov společnosti M.I.C. Estate Company, s. r. o. 100 tisíc korun jako záruku, že jí dům za 5,5 milionu prodají zpět. Jenže firma nakonec cenu domu zvedla až na 7,2 milionu korun. Pro Juditu Schmidovou nereálné.

Letos v květnu se tak stalo, že se celá rodina musela z domu ze dne na den vystěhovat. Kam půjdou, bylo všem jedno. Vystěhovat se musela nejen Judita Schmidová, ale i dcera s rodinou či starší bratr Schmidové s manželkou. „Bylo to opravdu hrozné. Pro mě o to horší, že jsem viděla svého bratra. Sedmdesát šest let, nemocný člověk,“ vzpomíná se slzami v očích Judita Schmidová na den, kdy v podstatě skončili všichni na ulici.

Kde nakonec skončila bývalá nemovitost Judity Schmidové a jak dnes ona sama hodnotí tuto svou zkušenost? Dozvíte se v úvodním videu.

Reportáž je součástí pořadu Záhady Josefa Klímy, který v premiéře vysílá Televize Seznam každý čtvrtek od 21:00. Archiv pořadu najdete zde.

Reklama

Doporučované