Hlavní obsah

Odmítla prodat svou půlku domu spekulantům, nasadili jí tam bezdomovce

Záhady Josefa Klímy: Odmítla prodat svou půlku domu spekulantům, tak jí tam nasadili bezdomovce.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Skupina firem kolem ostravského podnikatele skupuje v dražbách části nemovitostí nebo příjezdové cesty. Co následuje, popsali v druhé části obsáhlé reportáže další svědci.

Článek

„Od začátku to byl jejich záměr: vypudit mě z domu a celé to vlastnit. Takhle oni postupují, v různých dražbách nakupují. Je úplně jedno, jestli je to část rybníka, půl cesty, nebo polovina domu. A pak vydírají lidi, aby jim to prodali za nějakou levnou částku,“ tvrdí Emília Michalková.

Původem Slovenka se provdala do Čech a s manželem si pořídili dům v severomoravských Štěpánkovicích. Manželství ale nevydrželo a navíc kvůli manželovým dluhům a exekucím skončila v roce 2015 jeho ideální polovina domu v dražbě.

Následně ji vydražila firma AGOSTO FIN. Tímto momentem se Emília Michalková dostala do podobně nezáviděníhodné situace jako Tomáš Buroň a Zdeněk Mateiciuc, jejichž příběhy jsme zveřejnili před týdnem v prvním díle reportáže o praktikách skupiny spekulantů.

Mateiciuc, podnikatel v dřevovýrobě, se už 15 let přetahuje o příjezdovou cestu do areálu, který vlastní. Také v jeho případě byla na začátku dražba, ve které skupina kolem ostravského podnikatele Petra Nevluda získala pozemky s příjezdovou cestou za 15 tisíc korun. Od té doby neustále stupňují své finanční požadavky. „Nejprve po nás chtěli 100 tisíc, potom 250 tisíc, potom 400 tisíc a neustále to roste. Dalších asi půl milionu po nás chtějí za užívání cesty za ty roky zpětně, jako nájem,“ popsal na kameru Zdeněk Mateiciuc.

I v případě Tomáše Buroně z Ostravy Poruby se jedná o cestu, kterou firma AGOSTO FIN získala v dražbě za 95 tisíc korun. Jde o silnici a chodníky vedoucí kolem několika domů v ulici Schovaná. A protože si Buroň chce na pozemku sousedícím s cestou postavit dům, potřebuje od majitele cesty, tedy od firmy AGOSTO FIN, nejen souhlas se stavbou, ale i s napojením na kanalizaci, vodu a elektrickou síť.

Přestože v této firmě jméno Petra Nevluda nikde oficiálně nefiguruje, podle svědků je to právě on, kdo se následně v tomto případu osobně angažoval. „Byl tu Petr Nevlud, který je vlastníkem v Unimexu. Chtěl po mně milion a půl za to, že budu spoluvlastníkem téhle cesty. A na nic jiného nepřistoupil. Já mu navrhoval, že mu dám 30 tisíc korun. Nechtěl, on chtěl prostě milion a půl, i když to koupil za 95 tisíc. A pokud mu to nedám, tak on mě vlastně vydírá tím, že si tady nepostavím nic,“ popsal Tomáš Buroň.

I Emília Michalková je dnes v pasti. Už šestým rokem se snaží vyhrát bitvu o svůj dům s firmou AGOSTO FIN, která získala jeho polovinu v dražbě za 650 tisíc korun. Zatím marně.

Takhle svůj boj popsala v rozhovoru pro Záhady Josefa Klímy: „V té době byla hodnota domu 2,3 milionu. A oni to ode mě chtěli koupit za 650 tisíc. Když jsem nesouhlasila, tak pan Žebrák sem dovedl do domu čtyři bezdomovce se dvěma psy, rotvajlery, a zabydleli se v přízemí domu. Takže v obývacím prostoru, v jídelně, na chodbě, na toaletách a v kuchyni. Já jsem neměla možnost se volně pohybovat po domě… Bylo to pro mě hodně náročné. Tak jsem požádala známou v Praze, abych u ní mohla bydlet. Takže se jim vlastně povedlo to, že mě z toho domu vypudili. To byl záměr pana Žebráka, takhle mě vypudit, vylekat, abych přistoupila na jejich návrh.“

Firma AGOSTO FIN sice pak následně zvedala finanční nabídku až na 1,3 milionu, Emília Michalková se však domu vzdát nechce s tím, že je to její jediný majetek a zázemí, které si pořídila za prodej nemovitostí na Slovensku po rodičích.

Nejde to ani opačně. Podle tvrzení Michalkové odmítá AGOSTO FIN přistoupit na to, aby je vyplatila milionem a půl, a dům tak měla zase k dispozici celý.

Jak už jsme uvedli, společným jmenovatelem všech tří popsaných případů je skupina ostravských podnikatelů pohybujících se kolem firem AGOSTO FIN a Unimex invest, zejména pak Petr Nevlud a jeho dobrý známý a obchodní partner Jaroslav Žebrák.

Přestože ani jeden z nich oficiálně ve strukturách těchto firem nefigurují, osobně se angažují v jednotlivých případech a za firmy vystupují na základě plných mocí od jednatele.

Petra Nevluda jsme sehnali jen přes telefon, ale vydával se za jakéhosi pana Horáka a o rozhovor zájem neměl. Bylo přitom zjevné, že ví, o čem reportérka hovoří.

Podobné to bylo i v případě Jaroslava Žebráka. Doma jsme ho nezastihli a telefonát rychle ukončil. „Nemám důvod se s vámi potkávat, děkuji, na shledanou,“ řekl do telefonu pouze a zavěsil.

S Jaroslavem Žebrákem měl ale osobní kontakt učitel hudby Pavel Kubiczek z Albrechtic u Havířova. Jeho případ trochu vybočuje z řady tří předchozích. Je koncovým článkem řetězce, kdy na začátku AGOSTO FIN koupil půlku nemovitosti levně v dražbě, druhou půlku odkoupil od spolumajitele, a následně se snaží ze své investice vytěžit maximum. V roce 2016 nabídl dům k prodeji přes inzerát.

Jeho případ je součástí reportáže pořadu Záhady Josefa Klímy, na kterou se můžete podívat v úvodním videu.

Reklama

Doporučované