Hlavní obsah

Otevřel svůj kemp uprchlíkům, společně tam založili ukrajinskou hospodu

Štefan Oršoš otevřel svůj kemp na břehu řeky Berounky uprchlíkům z Ukrajiny.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Koupil kemp na břehu řeky Berounky v Řevnicích a neměl s ním žádné plány. Jenže přišel covid a pak válka na Ukrajině a všechno bylo jinak. Teď v něm ubytoval ukrajinské uprchlíky a vymyslel pro ně i práci.

Článek

Štefan Oršoš koupil zanedbaný areál kempu v Řevnicích a původně tam chtěl bydlet sám. Jenže přišel covid a Oršoš jako pořadatel food festivalů přišel o příjem. A tak začal kemp opravovat s úmyslem ho provozovat a loni na jaře v něm zprovoznil výdejní okénko.

Když zaútočilo Rusko na Ukrajinu, rozhodnutí pomoci zrálo jen pár hodin. Začalo to dotazem sousedů, zda by v jedné chatce, kterou je možné obývat celoročně, mohl ubytovat jednu rodinu. Ve čtvrtek začala válka a v pátek bylo jasno – uprchlíkům věnuje celý kemp. V sobotu se sešli dobrovolníci a kemp odzimovali.

Sponzoři koupili přímotopy a začala sbírka na elektřinu k vytápění. „Člověk nemůže zůstat opodál a musí se zapojit. Aby člověk mohl přispět a vlastně se i bránit,“ tvrdí Štefan Oršoš s tím, že provozování kempu je pro něj svým způsobem boj proti Vladimiru Putinovi.

V pondělí 28. února přijela do kempu první rodina a v průběhu týdne se většina ubytování zaplnila. V Řevnicích na uprchlíky čekala nejen vytopená chatka a společná kuchyně, ale i mnoho dobrovolníků z okolí ochotných pomoci s čímkoli bude třeba.

Do kempu bude pravidelně jezdit Tatiana Poliščuková. Vystudovaná psycholožka žije v Česku už delší dobu. V kempu se bude věnovat především překonávání strachu. „Strach působí velmi destruktivně na každého z nás,“ říká psycholožka.

Neformální vůdkyní skupiny řevnických uprchlíků se stala paní Irina. Na útěku před válkou je už osm let. Původně žila v Luhansku a utekla od proruských separatistů do Kyjeva. Nyní je tak na útěku už podruhé.

Netrvalo to ani pět dní a vůdčí talent paní Iriny a organizační schopnosti a zázemí Štefana Oršoše se propojily. V úterý 8. března se v řevnickém kempu opět otevřelo výdejní okénko. V nabídce jsou ukrajinské speciality uvařené podle originálních ukrajinských receptů. Hned první den zmizelo 150 porcí.

Plán Štefana Oršoše je zaměřit se na ty rodiny, které nemají v České republice známé ani příbuzné a na Ukrajinu budou mít složitější návrat. Ukrajinská komunita z Řevnic se má co nejlépe zapojit do života v okolí a najít i způsob financování, aby nebyla závislá na pomoci okolí.

„Jedna část bude tady ta restaurace, kdy už si můžou začít vydělávat. Já organizuju velké food festivaly, takže budou jezdit se stánkem na festivaly, kde si zase můžou něco vydělat. A připravuju tady žehlírnu,“ plánuje majitel kempu, který se původně nikdy neměl otevřít.

Reklama

Doporučované