Hlavní obsah

Podfuk, nebo omyl? Stavba na keltském oppidu přerostla plány

Záhady Josefa Klímy: Stavba na keltském oppidu – podfuk, nebo omyl tvůrců?Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Na bývalém keltském hradišti Závist, které leží v katastru Dolních Břežan, vyrůstá ve dvou etapách projekt Zpřítomnění. Rozhledna už stojí, teď se rozhoduje o druhé části. Proti je část veřejnosti i komitét památkářů.

Článek

Na konci listopadu jsme odvysílali reportáž o otaznících, které vzbuzuje výstavba v místě keltského hradiště Závist u Prahy. Začala tam vyrůstat rozhledna, která přiměla přátele keltské kultury zajímat se o to, co všechno má na akropoli vyrůst.

S překvapením zjistili, že investor plánuje umístit nad vykopávkami betonovou desku s pastelovými epoxidovými barvami.

Na internetu se vzápětí rozběhla petice, kterou podepsalo už téměř deset tisíc lidí. A proti se postavili jak ochránci přírody, tak někteří památkáři. Vadí jim, že betonová plocha vyrůstá na místě chráněné lokality Natura 2000 a zároveň národní kulturní památky.

Nesouhlasné stanovisko posléze vydal i Český národní komitét Mezinárodní rady památek a sídel (ČNK ICOMOS), který vyzval k zastavení stavby. Projekt podle komitétu ohrožuje památkovou hodnotu archeologického naleziště.

Autoři projektu společně se starostou Dolních Břežan Věslavem Michalikem zorganizovali v prosinci veřejnou prezentaci projektu spojenou s tiskovou konferencí. Na ní se ale obě strany nedohodly. Zastánci projektu ho nehodlají měnit, ustoupit nechtějí ani odpůrci.

Mezitím se ale ukázala jako problém i první část projektu.

Přestože památkáři při schvalování hovořili nikoliv o rozhledně, ale o vyhlídkové plošině, ze které bude vidět pouze na akropoli a nebude výrazně převyšovat okolní stromy, vyrostla tu rozhledna.

Stavba nejen že původní požadavek nesplňuje a je výrazně vyšší než porost, objekt je i v noci nasvícen. A co na to říká starosta Břežan?

Dozvíte se v úvodní reportáži z cyklu Záhady Josefa Klímy. Pořad vysílá Televize Seznam v premiéře každý čtvrtek od 20:00. Archiv pořadu najdete zde.

Reklama

Doporučované