Hlavní obsah

Půjčila vnučce, sama v 90 letech skončila v exekuci. Jak její příběh dopadl?

Záhady Josefa Klímy: Půjčila své vnučce peníze a skončila v exekuci. Jak dopadl příběh staré paní?Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Věřila, že vlastní rodina by jí nic špatného neudělala. A tak půjčila vnučce životní úspory. Peníze už nikdy neviděla. A soudy nepomohly. Kdo pomohl, jste byli vy, diváci Záhad Josefa Klímy.

Článek

„Mamka je tím, že se jí dostalo takové podpory lidí, na tom podstatně lépe. Cítí takový ten klid, uvolnění. Bohužel se stala nespravedlnost. Musím říct, že se soudy dodnes nejsme smířené.“

Těmito slovy se Zdena Kykalová vrací k reportáži, kterou jsme odvysílali v červnu letošního roku.  Týkala se problému její maminky Zdeňky Flígrové. Dámy, které bude zanedlouho úctyhodných devadesát let a v tomto věku musela řešit ztrátu veškerých úspor.

Vše začalo v roce 2011, kdy Zdeňku Flígrovou požádala její vnučka Lenka Tauchmanová spolu s tehdejším manželem o půjčení peněz.

„Ona vnučka zrovna měla narozeniny, takže to bylo takové vlísavé. A pak z nich vylezlo, že by potřebovali půjčit peníze. Věděli, že jsem měla na knížce 400 tisíc korun. A říkali, že mně to do určité doby splatí. Já si myslela, že když je to příbuzenstvo, že prostě nebudou tak sprostí, že mě o to neokradou,“ vzpomíná Zdeňka Flígrová.

Tehdejší manželství vnučky nebylo zrovna stabilní, a to ani finančně. Později obě ženy zjistily, že půjčka střídala půjčku a právě oněch 400 tisíc od babičky mělo být na jejich konsolidaci.

Smlouva o rodinné půjče byla řádně sepsána i podepsána, ale pouze Lenkou Tauchmanovou. Ačkoliv její tehdejší manžel Josef Tauchman u vyjednávání o penězích přítomen byl, další den, kdy se smlouva sepisovala, už nedorazil.

Smlouva o půjčce zahrnovala přesné datum, do kdy má být finanční obnos Zdeňce Flígrové zase vrácen. A také penalizaci za nedodržení termínu. Zdálo se, že transakce je řádně ošetřena a žádné nebezpečí v podobě nevrácení peněz nehrozí. A tak pár dní po podepsání smlouvy důchodkyně převedla na účet vnučky dvakrát 200 tisíc korun.

Měsíce ubíhaly, ale k vrácení peněz se nikdo neměl. „Dotazovala jsem se, kdy budou babičce vracet peníze, jak to chtějí dělat, nebo co s tím budou dělat, ale odezva tam nebyla. Najednou mi přišla esemeska: My jsme se rozešli. A já si říkala: No hezký a jak to bude s dluhy? Na to mi odpověděla: To se vyřeší,“ popisuje tehdejší situaci Zdena Kykalová. Jde o dceru Zdeňky Flígrové a zároveň tetu Lenky Tauchmanové.

Po rozvodu vnučky s Josefem Tauchmanem k žádné změně nedošlo, peníze se nevracely. Seniorce nezbylo než se jich domáhat u soudu.

Soudní spory

Okresní soud v Jičíně přitom zjistil, že vnučka je v insolvenci, takže soudní řízení bylo vedeno jen proti Josefu Tauchmanovi a přeloženo k Okresnímu soudu v Hradci Králové.

To, že by soudní při seniorka prohrála, v tu dobu nikoho ze zbývajících členů rodiny nenapadlo. „Mysleli jsme si, že je to jasná věc. Že je to půjčka, která vznikla prokazatelně za manželství. Věděli jsme dokonce, co z toho zaplatili. Tam zaplatily obě dvě strany jak jeho úvěr, tak spotřebitelský úvěr. Měli jsme tedy za to, že to musíme vyhrát,“ doplňuje Zdena Kykalová.

Prvoinstanční soud žalovanou věc zamítl. A následné odvolání ke Krajskému soudu v Hradci Králové také úspěšné nebylo.

Tauchman u soudu tvrdil, že o ničem neví a že u sjednávání půjčky nebyl. Na dotazy Seznam Zpráv ohledně půjčení peněz reagoval obdobně, jak se můžete přesvědčit v úvodním videu.

Soud sice prokázal, kam peníze Zdeňky Flígrové šly. Prokázal i to, že si v tu dobu Tauchman objednal na své jméno nový vůz. Nicméně výpovědi svědků bral jako účelové.

K tíži staré paní tak šly i náklady soudních řízení. Ve finále sama skončila v roce 2018 v exekuci.

Její vnučka Lenka Tauchmanová se dnes k půjčce od babičky nehlásí.

„Nebudete mi ničit život. Nikdo mi nebude ničit život. Běžte už s tou babičkou do háje. Já žádnou babičku nemám,“ odmítla se bavit s reportérkou Seznam Zpráv.

„Prostě dobří lidé ještě nevymřeli“

Příběh Zdeňky Flígrové však oslovil veřejnost. Po jeho zveřejnění se seniorce dostalo nejen pochopení, ale i několika nabídek finanční pomoci.

Její dcera Zdena Kykalová dnes neskrývá dojetí: „Lidé vyjadřovali takové to soucítění, eventuálně pomoc, chtěli číslo účtu, že babičce pošlou peníze, aby jí pomohli. Ale touhle cestou jsme opravdu nechtěly jít. Protože ty peníze, které by lidé poslali, tak by stejně spadly na exekuci, na úhradu exekuce, a to jsme od nikoho nechtěly.“

Ozvala se i charitativní organizace Daya, která nabídla staré paní materiální pomoc. Například v případech, kdy by Zdeňce Flígrové nezbyly peníze na nákup léků, nebo by potřebovala pobyt v lázních.

„Já jsem byla tak překvapená, že jsem je ze začátku odmítla. Ale pak, když mi řekli, na jakém principu vlastně pracují, tak jsem o tom řekla mamce a ta to přijala. Je to úžasné. Je to neskutečně dobrý pocit. Proto bych ráda touto cestou chtěla úplně všem poděkovat. I těm, kteří svými životními příběhy chtěli mamku podpořit psychicky, tak i těm, kteří nabízeli finanční pomoc. A samozřejmě i nadaci Daya… V tento moment jsem nabyla takového krásného pocitu, že ještě existuje taková ta dobrota. Prostě dobří lidé ještě nevymřeli,“ uzavírá Zdena Kykalová.

Příběh si můžete přehrát v úvodním videu. Reportáž je součástí pořadu Záhady Josefa Klímy, který vysílá Televize Seznam v premiéře každý čtvrtek od 20:00. Archiv pořadu najdete zde.

Reklama

Doporučované