Hlavní obsah

„Lidem se dávaly zbytky.“ Bývalé pečovatelky obviňují majitelku domu pro seniory

Záhady Josefa Klímy: Staří lidé jako zlatý důl. Bývalé pečovatelky obviňují majitelku domova pro seniory z chamtivosti.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Navzájem se všechny neznaly, pracovaly však pro stejnou ženu, která provozuje domovy pro seniory. Shodně vypověděly, že nemohly dál snášet poměry, které tam vládnou. Podnikatelka Ilona Laštůvková obvinění odmítá.

Článek

„Špinavé záchody tam byly. Podlahy byly špinavé, flekaté, věčně načůráno od psa,“ vzpomíná Romana Sochorová, dnes již bývalá pracovnice domova pro seniory v Ostopovicích.

Její kolegyně Petra Čechová, která ve stejném zařízení pracovala jako asistentka sociální péče, ji doplňuje: „Obědy jsme měly pro 10 lidí jen 7 porcí, lidem se dávaly zbytky.“

Stejnou zkušenost má i Pavla Vačkářová, která pracovala taktéž jako asistentka sociální péče, ale v domově pro seniory v brněnské Bystrci, za nímž stojí stejná podnikatelka. „Ona s těmi lidmi jednala fakt hrozně. Třeba jedna paní spadla na zem a celá se počůrala, protože nosila pleny. A ona ji překročila a řekla: ‚Zvedni ji a ukliď to, já jdu pryč, mně se z toho dělá špatně‘. A to už jsem si říkala, že takový člověk nemůže tohle provozovat, protože jí se všechno hnusilo.“

Tyto ženy se seznámily teprve nedávno, ne všechny totiž působily ve zmíněných zařízeních souběžně. Jejich svědectví o poměrech, které zde panovaly, se ale v mnoha ohledech shodují.

Provozovatelem penzionů je společnost Vise Senio spojená se jménem Ilony Laštůvkové. Ta jakékoli výhrady, které bývalé pracovnice vznesly, kategoricky odmítá a tvrdí, že jde o lži a pomluvy.

Ale popořádku.

Senior tvrdí, že mu vysála konto

Reportérka pořadu Záhady Josefa Klímy o Iloně Laštůvkové natáčela už letos na konci května.

Tehdy se na redakci obrátil důchodce Ondřej Krupica z Ivanovic na Hané s tím, že jej Laštůvková obrala o jeho životní úspory.

Poznal ji jako obchodnici s dluhopisy a nejprve u ní vědomě a dobrovolně investoval 300 tisíc korun, a to právě do dluhopisů určených na financování domovů pro seniory. Jenže následně přišla podle jeho tvrzení Ilona Laštůvková s tím, že by si potřebovala od důchodce půjčit větší sumu peněz. A slíbila zařídit přes svého známého půjčku v České spořitelně; peníze si vezme a bude je za Ondřeje Krupicu splácet.

Jenže tím to podle Krupici neskončilo. Podle jeho slov mu ve stejnou dobu vyjednala další úvěr, a to na 297 tisíc u ČSOB, o čemž už neměl ani tušení a s ničím takovým by nesouhlasil.

Z výpisu účtů, které redakci Krupica předložil, skutečně vyplývá, že peníze z České spořitelny v podstatě ihned odešly ve dvou platbách na účet společnosti Vise Senio, kterou ovládá Laštůvková. Jenže ve stejném období odešlo dalších 297 tisíc i z účtu Ondřeje Krupici u ČSOB, a to opět na účet Vise Senio.

Krupica tvrdí, že ani jednu z těchto transakcí nezadával a že jediný, kdo znal PIN k jeho internetovému bankovnictví, byla právě Ilona Laštůvková, která mu ho pomáhala zřizovat.

„To je náš investor, má u nás zainvestováno. Já jsem ho rozhodně o žádné peníze nepřipravila,“ bránila se tehdy Ilona Laštůvková, když jsme ji s tvrzeními konfrontovali.

Posléze připustila, že si od seniora skutečně peníze půjčila, ale pouze 300 tisíc a ty mu prý už dávno vrátila. Ale ne převodem na účet, ale v hotovosti. Následně předložila kvitanci, kterou jí měl Krupica podepsat.

Když jsme ale následně ukázali fotokopii Krupicovi, popřel, že by šlo o jeho podpis, a trval na svém, že žádné peníze od Laštůvkové zpátky nedostal. A podal trestní oznámení. Když dal totiž dohromady sumy, které odešly z jeho účtu nejen na účet firmy Vise Senio ovládané Laštůvkovou, ale také na účet její matky, paní Maláčové, dělalo to 961 tisíc korun.

Krom toho, že přišel o své úspory, musí navíc splácet oba dva úvěry. „Ze starobního důchodu splácím dvě půjčky, to je 16 tisíc korun měsíčně. Kdyby mi děti nepomohly, tak nemůžu fungovat,“ říká Ondřej Krupica.

Případ v současné době prověřuje hospodářská kriminálka, která zatím nedospěla ke konkrétnímu závěru.

Staří lidé jako zlatý důl

Po zveřejnění tohoto příběhu se na redakci obrátila řada lidí. A popisovali špatné zkušenosti, které v různých oblastech udělali s Ilonou Laštůvkovou.

Redakce se proto rozhodla detailně podívat na její podnikání.

Společnost BGC Travel, v níž je Ilona Laštůvková jednatelkou a majitelem je firma, kterou Laštůvková napsala na svou dceru, je od letošního října v konkurzu.

Seznam věřitelů je dlouhý a stále přibývají další. Dluhy BGC Travel nejsou zrovna malé, zatím se pohybují kolem deseti milionů korun. Věřiteli jsou například klienti cestovní agentury, kterou Laštůvková taktéž provozuje, nebo lidé, kteří stejně jako Krupica investovali do dluhopisů, ale zhodnocené peníze ve stanoveném termínu vyplacené nedostali.

Dále je tu podnikání v oblasti péče o seniory.

Ilona Laštůvková přes firmu Vise Senio otevřela dva soukromé domy s pečovatelskou službou. Nejde o registrovanou sociální službu, nýbrž o ubytovací zařízení s tím, že o seniory by se měly starat asistentky sociální péče.

Jeden fungoval asi dva měsíce, než dal majitel objektu u brněnské přehrady Laštůvkové výpověď kvůli neplacení nájmu.

Druhý se nachází na okraji Brna a stále funguje. Podle bývalých zaměstnankyň, které v jednom či druhém zařízení nějaký čas pracovaly, převážně na pozici asistentek sociální péče, a které se redakci samy ozvaly, je realita na hony vzdálená tomu, jak Laštůvková prezentuje péči o seniory na sociálních sítích.

„Léky katastrofa, věčně nebyly. Klienti třeba neměli měsíc léky, sestřičky z domácí péče na to neustále upozorňovaly,“ popisuje Petra Čechová poměry, které podle ní v zařízení panovaly. „Neměli čerstvé pečivo, věčně toustový chléb, rohlík jsem tam viděla za dva měsíce dvakrát. Nesnáším, když chce někdo, jak se říká, rejžovat na důchodcích a nedává se jim prostě jídlo.“

Ženy, jejichž svědectví si můžete pustit v úvodním videu, už pro Laštůvkovou nepracují. Odešly po několika týdnech či měsících a některé tvrdí, že za svou práci nedostaly ani celou výplatu.

Ilona Laštůvková tato tvrzení odmítá.

Reportérka ji zastihla v domově v Ostopovicích, podnikatelka se s ní však odmítla bavit a před otázkami, jak to v zařízeních chodilo a chodí a co říká na obvinění bývalých pečovatelek, zavřela dveře.

Reagovala však na zaslaný e-mail s dotazy na kvalitu péče o seniory, kterým poskytuje své služby.

„Naši klienti mají nadstandardní péči a servis, jídla je vždy dostatek, spolupracovnice mají hlásit, když dochází pečivo či cokoli dalšího. Dělám pravidelné nákupy, což dokazují platby za nákupy a uskladnění a vyskladnění zboží. To, že některé kolegyně vykrádaly ledničky a braly si jídlo domů, je věc druhá. Mám písemné vyjádření od rodin i klientů samotných, jak ‚nespokojeni‘ u nás jsou. Jistě jsou všichni naši klienti výborní herci a krásně se usmívají na fotkách a pak se děje, co popisujete. Pakliže máte všech pět pohromadě, je vám jasné, že informace, které máte, jsou opět lživé a zlomyslné,“ napsala v e-mailu Ilona Laštůvková.

Po návštěvě reportérky se skutečně začaly facebookové stránky domova v Ostopovicích plnit fotkami rozesmátých seniorů a taktéž tam Ilona Laštůvková vyvěsila poděkování příbuzných jednoho z klientů za vzornou péči a skvělý přístup.

Sama Laštůvková prezentuje svou práci pro seniory spíše jako charitu, na kterou doplácí: „Taková jsem ‚svině‘, že pomáhám těm, kteří by jinak žili na pokraji bídy a neměli co jíst, kde být. A hádejte, za jakou odměnu? Vytvářím místa, kde mohou senioři kvalitně dožít, najít si nové přátele, být v prostředí, které supluje jejich domovy a hlavně kde mohou být sami sebou.“

Spikly se tedy pečovatelky, z nichž některé se před natáčením ani neznaly, proti bývalé šéfové?

Těžko říct, jakou by všechny tyto ženy měly motivaci. Pravdivost svých slov dnes nemohou nijak dokázat. Jejich tvrzení však podpořily výpovědi i dalších pracovnic, které nemluvily na kameru a redakce je s nimi v kontaktu.

Nadto: bývalá pečovatelka Petra Čechová tvrdí, že Ilona Laštůvková zfalšovala její podpis při registraci seniorů na úřadu práce, aby na ně mohla čerpat od státu příspěvky na péči.

„Podepsala jsem to na jednoho člověka a najednou byli zfalšovaní na úřadu práce další dva lidé. Na té plné moci nebyl můj podpis,“ tvrdí Čechová.

„Pokud paní Čechová něco takového tvrdí, má na to jistě důkaz, že tomu tak opravdu bylo. Paní Čechová podepsala papíry, jelikož na úřadě po mně chtěli uvést všechny osoby, co se starají o naše klienty, a takto jsme se spolu dohodly,“ reagovala v e-mailu Ilona Laštůvková.

Čechová však svá slova může doložit kopiemi dokumentů přímo z úřadu práce.

Její podpis na plné moci a registračních formulářích skutečně není podobný jejímu podpisu z jiného, staršího dokumentu, který redakci poskytla pro srovnání. Podle jejího tvrzení i úřednice z úřadu práce vyhodnotily na místě, že nejde o její podpis, a na základě tohoto faktu žádosti o registraci seniorů stornovaly.

Petra Čechová má v úmyslu podat trestní oznámení.

„Jí nejde o ty lidi, jí nejde o to, aby se tam cítili jako doma, jí jde prostě jenom o ty peníze. Není to takové jako jinde. Pracovala jsem jinde, vím, jak to chodí, a právě jsem se divila tady tomu, jak to tam provozuje,“ uzavírá Čechová.

A Pavla Vačkářová, která dříve působila v domově pro seniory v brněnské Bystrci, dodává: „Ona mi řekla jednu větu v autě, když jsme jely: Že má strašné dluhy, strašné problémy. A že ve starých lidech jsou peníze. Že tam ona vidí zlatý důl.“

Reklama

Doporučované